Sensoren waarschuwen voor overstekend wild op Kamperbaan in Limburg

De Kamperbaan tussen Hechtel-Eksel en Leopoldsburg is uitgerust met ecorasters en een wildwaarschuwingssysteem. Dieren kunnen nu alleen nog op twee plaatsen de Kamperbaan oversteken. Oplichtende verkeersborden waarschuwen de automobilisten als er dieren in aantocht zijn.

De voorbije jaren gebeurden op de Kamperbaan regelmatig ongevallen met wild. "Vorig jaar ging het om 44 aanrijdingen met wild', weet Eric Cenens van de politiezone Kempenland. "In 2017 ging het om 39 ongevallen en de eerste maanden dit jaar werden al 5 ongevallen gemeld. En je mag ervan uit gaan dat dit alleen de ernstigere ongevallen zijn." Het wilddetectiesysteem moet dat soort aanrijdingen nu voorkomen.

Hoe werkt het?

Langs beide zijden van de Kamperbaan zijn ecorasters geplaatst. Maar op twee plaatsen zijn er openingen van 10 à 20 meter. Als de wildcamera's aan die poorten dieren detecteren, lichten er verkeersborden langs de kant van de weg op. Automobilisten moeten dan vertragen tot eerst 70 km per uur en daarna tot 50 km per uur. 

Vlaamse primeur

Het wildwaarschuwingssysteem wordt vanmiddag officieel voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister van natuur Koen Van den Heuvel (CD&V) en Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-NA). Want dit is het eerste wildwaarschuwingssysteem in Vlaanderen. Het zal een jaar lang worden uitgetest. Het is de bedoeling dat er later nog meer wegen mee worden uitgerust.