Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Europese Commissie: "Kans steeds groter dat Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de EU stapt"

Volgens de Europese Commissie wordt de kans steeds groter dat het Verenigd Koninkrijk op 12 april zonder akkoord uit de EU stapt. Intussen zit de Britse premier May opnieuw samen met haar regering over de verdere stappen. Haar eigen positie staat steeds meer onder druk. Straks legt ze een verklaring af in het Lagerhuis.

Vorige week kreeg de Britse regering van Europa uitstel: de uitstapdatum wordt vooruitgeschoven naar 22 mei. Op voorwaarde dat premier May er deze week in slaagt haar echtscheidingsakkoord met de Europese Unie door het parlement te krijgen. Anders wordt 12 april de nieuwe 'deadline', de datum waarop het Verenigd Koninkrijk uit de EU kan 'crashen'.  

Maar weinig waarnemers denken dat ze haar akkoord - bij een derde poging - wél door het parlement zal krijgen. De Europese Commissie zet de voorbereidingen voor een "no-deal brexit" dus verder. "Omdat het er steeds meer naar uitziet dat het Verenigd Koninkrijk de Unie zal verlaten zonder akkoord, hebben we onze voorbereidingen vandaag afgerond."

Ontslag in ruil voor een deal?

Gisteren hield May crisisberaad met haar topministers en een aantal "harde brexiteers" uit haar partij, zoals de parlementsleden Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg. Die zouden haar verteld hebben dat ze haar akkoord willen steunen, als ze een datum voor haar eigen ontslag bekendmaakt. Maar ook dan is het niet duidelijk of ze aan een meerderheid raakt.    

Mogelijk probeert het parlement deze week de controle van de regering over te nemen. Parlementsleden van verschillende partijen willen amendementen indienen die diverse scenario's voorstellen: een "zachte" brexit, langer uitstel om een tweede referendum te organiseren of het intrekken van artikel 50. 

Voorlopig blijft het gissen hoe de regering daarop zal reageren. Om half vijf vanmiddag zal premier May een verklaring afleggen in het parlement. 

Meest gelezen