Koningspaar aangekomen in Seoel voor vierdaags bezoek aan Zuid-Korea

Koning Filip en koningin Mathilde zijn na een meer dan 10 uur durende vlucht aangekomen in Seoel voor een vierdaags bezoek aan Zuid-Korea. 

Op de eerste dag van het staatsbezoek aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad beperkt het programma van de koning en de koningin zich tot een uitstap naar een museum van traditionele meubels, waar het paar is uitgenodigd voor een Koreaanse theeceremonie.

Later is er voor koning Filip onder andere een ontmoeting gepland met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, terwijl koningin Mathilde zal samenzitten met Kim Jung-sook, de echtgenote van de president en professioneel klassieke zangeres. Voorts zullen de vorst en de vorstin hulde brengen aan de Belgische soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Koreaanse oorlog. Zowat 3.200 Belgische en Luxemburgse vrijwilligers vochten mee in het conflict, dat in juni 1950 begon en drie jaar later eindigde met een wapenstilstand.

Filip en Mathilde worden op hun reis vergezeld door Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister-president van de Franse Gemeenschap Rudy Demotte (PS). Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders moet wegens een drukke agenda passen voor het staatsbezoek, minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem is wel van de partij. Voor Vlaanderen gaat Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) mee.

In het zog van het koningspaar en de politici reist een grote delegatie bedrijfsleiders en academici mee. Een honderdtal bedrijven reist mee, met bijvoorbeeld een duidelijke vertegenwoordiging van de Belgische varkenvleessector. Ook Belgische specialiteiten zoals bier en chocolade zijn goed vertegenwoordigd.

Meest gelezen