Videospeler inladen...

KU Leuven motiveert schorsing slachtoffer studentendoop Reuzegom: "Is de enige die geen afstand nam van doopritueel"

Een student rechten aan de KU Leuven is voor de rest van het academiejaar geschorst, nadat hij had deelgenomen aan de doop van de studentenclub Reuzegom. Bij de doop viel een dode en de geschorste student raakte zelf gewond. "Het is een zware straf. We gaan bekijken of we een beroepsprocedure gaan opstarten", zegt Tom Peeters, de advocaat van de geschorste student. De KU Leuven verdedigt de beslissing omdat de student "geen afstand heeft genomen van het fatale doopritueel." Ook enkele andere studenten die dat niet deden, zouden zijn geschorst. 

De KU Leuven heeft minstens één student geschorst tot het einde van het academiejaar (september 2019), omdat hij heeft deelgenomen aan een uit de hand gelopen studentendoop van studentenclub Reuzegom. Bij die doop kwam een student om het leven, nadat hij grote hoeveelheden visolie had gedronken. De student die nu werd geschorst, nam zelf deel aan de doop, en raakte daarbij gewond. 

Zijn advocaat, Tom Peeters,  vindt de sanctie erg streng: "Hij was een van de overlevende slachtoffers. Het is een zware straf", aldus de advocaat. Hij gaat in beroep tegen de schorsing bij het Gemeenschappelijk Bureau van de KU Leuven.

Volgens de KU Leuven had de student vooraf moeten weten dat er mensonwaardige handelingen zouden worden gesteld tijdens de doop. Bovendien zou hij geen afstand hebben gedaan van de manier waarop de doop werd uitgevoerd: "Ik heb vastgesteld dat deze student tijdens geen enkele fase van de tuchtprocedure, en dit in tegenstelling tot andere studenten, afstand heeft genomen van het fatale doopritueel van Reuzegom. Hij bleef dit integendeel verdedigen", klinkt het bij vicerector Chantal Van Audenhove. 

Student heeft in tegenstelling tot andere studenten geen afstand genomen van het fatale doopritueel van Reuzegom

KU Leuven

"Er kon niet anders dan worden vastgesteld dat hij handelde in strijd met het tuchtreglement van de KU Leuven", aldus de universiteit. "In het licht van de ernst van de feiten heb ik dan ook de sanctie van de tijdelijke schorsing uitgesproken", zegt de vicerector.  Ook enkele andere leden van Reuzegom die aan de KU Leuven studeren hebben dezelfde sacnties gekregen. 

Alternatieve sancties zoals vrijwilligerswerk bij een vzw

Maar niet alle studenten van Reuzegom aan de KU Leuven werden geschorst. "De studenten die tijdens de procedure wel tot inkeer zijn gekomen, kunnen rekenen op een alternatieve aanpak", klinkt het.  Volgens onze informatie zouden deze studenten een sociaal engagement moeten opnemen. Het zou dan bijvoorbeeld gaan om vrijwilligerswerk bij een jeugdbeweging, 30 uren werken voor een vzw, ... . Daarnaast moeten sommigen ook nog een presentatie maken met als onderwerp "waarom dopen anno 2019 nog verantwoord zijn." 

Een andere student die ook gewond raakte bij de doop, maar aan de VUB in Brussel studeert, wordt volgens zijn advocaat psychisch begeleid. De VUB is geen tuchtprocedure gestart. 

Intussen loopt het gerechtelijk onderzoek nog volop. Voorlopig is nog niemand officieel in verdenking gesteld. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen