Mededader aanslag Joods museum gaat in cassatie tegen veroordeling

Nacer Bendrer, de mededader van de aanslag op het Joods Museum, stapt naar het Hof van Cassatie tegen zijn veroordeling. Dat meldt de RTBF. Bendrer werd op 11 maart door het Brusselse assisenhof veroordeeld tot 15 jaar cel en 5 jaar terbeschikkingstelling.

Bendrer had twee weken de tijd om in cassatie te gaan, en zijn advocaat, meester Julien Blot, heeft vandaag aan RTBF bevestigd dat ook te doen. Bendrer aanvaardt zijn veroordeling niet, klinkt het.

Bendrer heeft tijdens zijn assisenproces altijd ontkend dat hij iets te maken had met de aanslag op het Joods Museum van 24 mei 2014, waarbij vier mensen omkwamen. Hij werd ervan verdacht de wapens voor de aanslag te hebben geleverd, en werd door de jury schuldig bevonden als mededader.

"Hij heeft tijdens het proces gezegd dat hij onschuldig is, en blijft dat ook vandaag nog zeggen. We gaan alle opties gebruiken om in beroep te gaan", aldus Blot nog aan RTBF.

Meester Gilles Vanderbeck, de andere advocaat van Bendrer, bevestigt het nieuws, maar wil geen commentaar geven over de argumenten van het hof om Bendrer te veroordelen, die volgens hem "gebrekkig" zijn. Het Hof van Cassatie spreekt zich niet uit over de inhoud van een zaak. Enkel procedurefouten kunnen worden aangehaald om een arrest te laten verbreken en een zaak opnieuw te laten berechten.

Dader Mehdi Nemmouche werd veroordeeld tot een levenslange celstraf. Zijn advocaat, meester Sébastien Courtoy, had na afloop van het proces al laten weten dat hij niet in cassatie zou gaan.

Meest gelezen