Videospeler inladen...

Oud-VRT-journalist Jos Van Hemelrijck overleden

Gisterenavond is Jos Van Hemelrijck overleden (71). Hij was journalist bij de VRT-nieuwsdienst en televisieproducer bij Canvas. Hij had een carrière van 40 jaar bij de openbare omroep. Van Hemelrijck is de echtgenoot van Journaal-anker Martine Tanghe. 

Jos Van Hemelrijck studeerde politieke en sociale wetenschappen in Leuven. In 1969 startte hij zijn carrière bij de openbare omroep als freelancer bij de radio, waar hij reportages maakte voor BRT 1 (nu Radio 1). Hij werkte ook voor de Wereldomroep, dat was de internationale radiozender van de openbare omroep. In 1977 ging hij aan de slag bij de nieuwsdienst als journalist. Hij werkte voor programma’s zoals “Panorama”, “Terzake” en “De zevende dag”. Hij presenteerde ook één jaar het programma “Oogappel” over de opvoeding van jonge kinderen.

In 2004 stapte hij over naar Canvas en werd producer van het wetenschappelijke magazine “Overleven”. Hij maakte onder meer de reeks “Marathon”, over zes onsportieve Vlamingen die een jaar lang trainden om de marathon van New York te lopen. Hij verbleef ook verschillende maanden op de Zuidpool voor een documentairereeks over de bouw van de nieuwe Belgische poolbasis Prinses Elisabeth.

In 2005 won hij de Descartes Communication Prize, een Europese onderscheiding voor mensen die wetenschappelijk werk op een toegankelijke wijze tot bij het grote publiek brengen.

Jos Van Hemelrijck ging eind 2009 met pensioen en bracht sindsdien veel tijd door op zijn zeilboot. Varen was zijn leven, zijn grote passie.

De VRT-nieuwsdienst leeft erg mee en wenst Martine Tanghe en haar familie veel sterkte toe.

Bekijk hieronder een terugblik op de carrière van Jos Van Hemelrijck:

Videospeler inladen...

Meest gelezen