Videospeler inladen...

"Jehova's zijn het paradijs voor kindermisbruikers": herbekijk hier de "Pano"-reportage

De getuigen van Jehova dekken al jarenlang seksueel misbruik van minderjarigen binnen de organisatie toe via een intern rechtssysteem. Dat is de conclusie van een onderzoek van "Pano". "Pano" sprak met slachtoffers maar ook met ex-ouderlingen, mannen die als rechter fungeren binnen de organisatie. Zij vertellen hoe ze seksueel kindermisbruik toegedekt hebben en hoe de organisatie op de hoogte is van daders maar niet naar de bevoegde autoriteiten stapt.

Bekijk hieronder de reportage:

Videospeler inladen...

Enkele maanden geleden startte de redactie van het VRT NWS-programma "Pano" met een onderzoek naar het seksueel kindermisbruik binnen de gemeenschap van Jehova’s getuigen. Het probleem was toen al in dertien andere landen boven water gekomen. Eind december trok het IACSSO, de onafhankelijke sektewaakhond in ons land aan de alarmbel: ook in België zouden er slachtoffers zijn. We trokken op onderzoek en vonden er verschillende. Ze vertellen hoe ze niet gehoord en geholpen werden binnen de organisatie en over hoe ze moesten zwijgen.

Zo vertelt een van onze slachtoffers hoe ze te horen kreeg: “Dit moet je dus nu echt voor jou houden, we willen geen smaad op Gods naam brengen. Je moet ons vertrouwen dat wij dat in juiste banen zullen leiden. We zullen samen nog een keer bidden tot God, en dat komt goed.”

Dit moet je dus nu echt voor jou houden, we willen geen smaad op Gods naam brengen

Intern rechtssysteem: de macht van de 'ouderlingen'

De getuigen van Jehova hebben een eigen intern rechtssysteem waar misdrijven bestraft worden. Zo'n rechtscomité bestaat altijd uit verschillende mannen die de organisatie 'ouderlingen' noemt. Ze onderzoeken beschuldigingen aan de hand van Bijbelse teksten. We spraken met verschillende ex-ouderlingen. Zij vertellen hoe ze seksueel kindermisbruik toegedekt hebben en hoe de top van de organisatie op de hoogte is van daders maar niet naar de politie stapt.

"We hadden instructies dat je bij seksueel misbruik allereerst contact opneemt met het hoofdkantoor hier in België", vertelt een ex-ouderling, "en zij zouden je dan instrueren hoe je verder zulke 'netelige kwesties' in het belang van de reinheid van onze gemeenschap verder zou moeten behandelen. En dan is een van de eerste dingen die ze je vragen, of dat meisje of wij er al mee naar buiten gekomen zijn. Er wordt dus bij wijze van spreken letterlijk verteld om geen stappen te ondernemen zoals naar de politie gaan om dat aan te geven."

De doofpot: "Het woord van de dader tegen jouw woord"

Via internationale klokkenluiders verzamelden we ook honderden pagina’s geheime interne rechtsdocumenten en brieven waarin stap voor stap uitgelegd staat hoe zaken als seksueel kindermisbruik binnenskamers afgehandeld worden. Vaak moeten slachtoffer en dader samen verschijnen voor het intern rechtscomité. Als de dader ontkent, moeten er twee getuigenissen zijn, dan pas wordt de dader veroordeeld en uitgesloten van de organisatie. Bij seksueel misbruik is dit bijna nooit het geval. Daardoor heeft het misbruik in veel gevallen geen gevolgen voor de daders.

"Er zijn nooit twee getuigenissen", verklaart een ex-ouderling, "en hoe droevig dat ook is, dan kun je eigenlijk alleen maar tegen dat meisje zeggen als slachtoffer: het is het woord van je dader tegen jouw woord. Laat de zaak maar in de handen van Jehova."

"De getuigen van Jehova zijn zowat het paradijs voor kindermisbruikers", vult ex-ouderling Patrick aan. "Wij denken dat het tijd wordt dat dit vuile potje wordt geopend."

Wij denken dat het tijd wordt dat dit vuile potje wordt geopend

Lijsten van kindermisbruikers

De getuigen van Jehova passen wereldwijd dezelfde systematiek toe. Ze liggen ook al langer onder vuur voor verschillende zaken van seksueel misbruik die aan het licht gekomen zijn.

De organisatie zou ook de feiten en namen documenteren. Zo zouden Jehova’s getuigen in het bezit zijn van lijsten van kindermisbruikers. We praten ook met een internationale klokkenluider, Jason Wynne: “The world headquarters, every serious sin, any member has ever committed, they have it on file, there is something seriously wrong with this.”

Reactie Jehova's getuigen België

De woordvoerder van de Jehova’s getuigen, Louis De Wit, ontkent de beschuldigingen en wil enkel schriftelijk reageren op onze reportage. De organisatie laat weten: “Veel belang te hechten aan het welzijn van kinderen en te allen tijde door te verwijzen naar de rechterlijke autoriteiten.” Verder laat hij nog weten dat er binnen hun religieuze gemeenschap geen plaats is “voor degenen die dergelijke praktijken beoefenen”. 

Het federaal parket is momenteel bezig met een onderzoek maar wil nog geen verdere informatie geven. En in het federaal parlement is er een werkgroep opgericht die zich de komende weken over het probleem zal buigen. 

Wij hechten veel belang aan het welzijn van kinderen en verwijzen ten allen tijde door naar de gerechtelijke autoriteiten

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het interview met reportagemaakster Doruntina Islamaj in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen