Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Waarom Peter Tabichi (36) de beste leraar ter wereld is: "Ik zie de belofte van Afrika's jongeren"

Peter Tabichi (36), een leraar wetenschappen op het platteland in Kenia, heeft de Global Teacher Prize 2019 gewonnen. Dat komt neer op de titel van beste leerkracht ter wereld. De prijs is 1 miljoen dollar waard. Tabichi wordt in zijn werk geconfronteerd met heel veel uitdagingen, maar die houden hem niet tegen. Hij wil tonen dat wetenschap de weg vooruit is, en daar heeft hij veel voor over. Een portret.

Peter Tabichi is 36 jaar en een broeder in de orde van francisanen. Hij geeft wetenschappen in de Keriko Mixed Day Secondary School in het afgelegen platteland in het district Nakuru. De omstandigheden om les te volgen én les te geven zijn niet bepaald ideaal.

Om maar iets te zeggen: er zijn te weinig boeken en te weinig leerkrachten. Klassen bedoeld voor 35 tot 40 leerlingen huisvesten er 70 tot 80. Veel leerlingen moeten meer dan 6 kilometer stappen over slechte wegen om de school te bereiken. En er is geen stabiele internetverbinding, waardoor Tabichi het materiaal voor zijn lessen elders in een internetcafé moet downloaden.

Zowat alle leerlingen in zijn school leven in heel moeilijke omstandigheden. Veel kinderen zijn wezen of hebben minstens één ouder verloren. De armoede is groot, veel kinderen komen naar school zonder gegeten te hebben. Maar al die uitdagingen houden Tabichi niet tegen, integendeel. Hij wil de gemeenschap tonen dat onderwijs en wetenschap de weg vooruit zijn. En daar heeft hij veel voor over.

"Wetenschap is de toekomst voor Afrika"

Tabichi staat bijvoorbeeld 80 procent van zijn loon af aan lokale projecten die de gemeenschap ten goede komen. Op het vlak van onderwijs, zo is er bijvoorbeeld hulp voor leerlingen die zich anders geen boeken of uniformen kunnen veroorloven. Maar hij zet zich ook in voor onder meer duurzame landbouw, meer voedselzekerheid en het opbouwen van een dialoog tussen etnische groepen en religies.

In onderstaand filmpje van de Global Teacher Prize stelt Peter Tabichi zichzelf voor:

Al gaat het voor Tabichi niet alleen over geld. De leraar is vastbesloten om jongeren een kans te geven om te leren en hun toekomstverwachtingen bij te stellen. Een groot deel van de uitdaging is het overtuigen van de lokale bevolking van de waarde van onderwijs. Tabichi bezoekt gezinnen waar kinderen niet langer naar school dreigen te kunnen gaan.

En hij probeert ook tradities om te buigen: hij moedigt ouders van meisjes aan hun dochters op school te houden, en hen niet meer op jonge leeftijd al te laten trouwen. Wetenschap is de toekomst voor de jongeren van Afrika, en meisjes spelen daar een heel belangrijke rol in, zegt Tabichi.

"Dit is Afrika's moment"

Peter Tabichi mocht de Global Teacher Prize gisteravond in ontvangst nemen tijdens een ceremonie in Dubai, die gepresenteerd werd door de Australische acteur Hugh Jackman. De overwinning kwam als een grote verrassing voor hem, en hij reageerde erg geëmotioneerd.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

In zijn toespraak roemde Tabichi het potentieel van Afrika's jonge bevolking. "Als leraar die elke dag in de frontlijn werkt, zie ik de belofte van Afrika's jongeren, hun nieuwsgierigheid, hun talent, hun intelligentie, hun overtuiging. Ze zullen niet langer tegengehouden worden door lage verwachtingen. Afrika zal wetenschappers voortbrengen, ingenieurs, ondernemers wier namen ooit beroemd zullen zijn in elke uithoek van de wereld."

Meerdere van Tabichi's leerlingen zijn al succesvol gebleken in nationale en internationale wetenschappelijke competities en zijn ook internationaal al bekroond. Volgens de organisatie van de Global Teacher Prize heeft zijn werk "de verwezenlijkingen van de leerlingen dramatisch verbeterd, ondanks de zeer beperkte mogelijkheden die hij op zijn school heeft."  

Tabichi noemt de prijs een optimistisch signaal. "Het is ochtend in Afrika. De lucht is helder. De dag is jong en er staat een wit blad klaar, wachtend om beschreven te worden. Dit is Afrika's moment."

 (lees verder onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Wat is de Global Teacher Prize?

De Global Teacher Prize is een initiatief van de Varkey Foundation. Die wil daarmee een leerkracht in de verf zetten die een opmerkelijke bijdrage aan zijn of haar beroep heeft geleverd. Dit jaar waren 10.000 leerkrachten uit 179 landen genomineerd.

Vorig jaar was Koen Timmers, leraar webdesign aan CVO De Verdieping in Heusden-Zolder en lector aan de Hogeschool PXL in Hasselt, een van de laatste 10 genomineerden. Timmers heeft verschillende internationale projecten: één waarbij kinderen in Afrikaanse vluchtelingenkampen les krijgen via Skype en een ander waarbij scholen uit de hele wereld met elkaar verbonden worden door een webplatform over klimaat.

Meest gelezen