Videospeler inladen...

Professor klimaatrecht Deketelaere: "We hebben geen grondwetswijziging nodig voor een goed klimaatbeleid"

De federale en regionale regeringen in ons land kunnen perfect een klimaatbeleid voeren zonder een aanpassing van het grondwetsartikel 7 bis. Dat zegt professor Kurt Deketelaere (KU Leuven) in "Terzake". Hij vindt dat de actievoerders misleid zijn.

Deketelaere zegt sympathie te hebben voor de actievoerende scholieren, "maar als we de zaken juridisch bekijken dan moeten de zaken juridisch wel kloppen. Ik denk dat ze op het vlak van hun juridische claim een beetje misleid zijn door allerlei groeperingen die nu plots komen zeggen dat we geen klimaatbeleid in dit land kunnen voeren zonder een bepaling in de grondwet en zonder een bijzondere wet. Maar dat is helemaal niet het geval, we hebben deze zaken niet nodig om een klimaatbeleid te voeren."

"Als eenieder in dit land, federale overheden en gewestelijke overheden, doet wat ze moeten doen met de bevoegdheden die ze gekregen hebben, binnen de organen die daarvoor gecreëerd zijn, dan kunnen we perfect klimaatbeleid voeren", stelt Deketelaere.

Hij is het met de actievoerders eens dat het klimaatbeleid niet snel genoeg gaat. "Er is de voorbije jaren veel te veel tijd verloren met het elkaar vliegen afvangen met allerlei discussies over wie wat wanneer moet doen, maar ook daar moeten we de puntjes op de i zetten: in het verleden waren er partijen die zeer ambitieuze doelstellingen hadden, maar zeer vaak werd daarbij naar Vlaanderen gekeken om die doelstellingen te realiseren."

Deketelaere is niet gekant tegen een klimaatwet, maar wil dan wel een klimaatwet met tanden. "We kunnen perfect gewone wetten aannemen op federaal niveau, we kunnen decreten aannemen op gewestelijk niveau. Elke overheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen inzake milieu, energie, mobiliteit, fiscaliteit en daar waar het nodig is moet er samengewerkt worden", besluit Deketelaere.

Bekijk hieronder het volledige interview met Kurt Deketelaere (KU Leuven) in "Terzake":

Videospeler inladen...

David Van Reybrouck en Peter De Roover (N-VA) debatteren over de kwestie in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen