Russische militairen in Venezuela zijn doorn in het oog van de VS

In een telefoongesprek met zijn Russische ambtsgenoot heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de Russen gevraagd om "te stoppen met hun onconstructief gedrag" door de Venezolaanse president Nicolás Maduro te steunen. De reactie volgt na berichten over twee Russische vliegtuigen met zo'n 100 Russiche militairen aan boord, die tijdens het weekend in de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn aangekomen.

Pompeo's boodschap aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov was niet mis te verstaan: "De Verenigde Staten en landen in de regio zullen niet machteloos toekijken terwijl Rusland de spanningen in Venezuela verergert."

Tijdens het gesprek heeft Pompeo er bij Lavrov ook nog eens op aangedrongen om zich mee achter oppositieleider Juan Guaidó te scharen en president Maduro te laten vallen. Dat heeft de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag verklaard. Naar de aankomst van de twee Russische vliegtuigen afgelopen weekend verwees hij niet.

Meest gelezen