Videospeler inladen...

Rusthuis in Grimbergen failliet, bewoners moeten binnen de week verhuizen

Woonzorgcentrum Anemoon, dat 26 jaar geleden in een nieuwbouw werd opgericht in de Begonialaan in Strombeek, is failliet verklaard. De bewoners moeten het rustoord binnen een week verlaten. Het woonzorgcentrum was een van de 15 rusthuizen die onder verscherpt toezicht stonden van de inspectie.

Zaakvoerders 

"De faling van het rustoord is er gekomen om economische redenen. Er is nu een curator aangesteld om de faling te begeleiden", vertelt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De onbetaalde rekeningen stapelden zich op, maar de zaakvoerders zelf zijn verdwenen. De werknemers baten nu zelf de zaak nog een week uit, speciaal voor de bewoners. 

Geen loon 

De woede, het ongeloof en de verslagenheid ter plaatse zijn groot. "Deze hele impasse is niet te wijten aan het personeel, integendeel", vertelt de hoofdverpleegster. "Iedereen werkt verder en we weten zelfs niet of we ons laatste loon zullen krijgen. Ik ben de laatste die het zinkend schip zal verlaten, we blijven onze bewoners verzorgen." Ook zorgkundige en logistiek medewerker Charles Frey (23) denkt er zo over: "Ik blijf hier om de zaak draaiende te houden. De zaakvoerders zijn hier niet meer. Ik heb 173 overuren, die zullen allicht nooit worden betaald. Onze belangrijkste opdracht is nu om de bewoners nog zoveel mogelijk te helpen in de komende dagen."

Ramp 

Bewoner Marcel Doms (90): "Ik woon hier 12 jaar. Dat ik nu moet vertrekken, is een ramp. We weten van niets en ineens krijg je de mededeling dat je binnen de 10 dagen moet vertrekken. Maar alles wat ik heb is hier. Dat is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Het personeel kan hier niets aan doen. Zij omringen ons met de beste zorgen en ze wisten het zelf maar pas op het laatste moment als de zaakvoerders zijn vertrokken. Ze werken nu met een minimumbezetting verder en weten zelfs niet of ze ooit hiervoor zullen worden vergoed. Chapeau. Ik ga naar een rustoord in Laken. Wat de huidige bazen doen, is onaanvaardbaar," besluit Doms.

De bewoners zoeken samen met hun familieleden naar oplossingen. Inmiddels is ook het OCMW van Grimbergen en het Agentschap Woonzorg van de Vlaamse Gemeenschap ingeschakeld. Mochten er bewoners zijn die nog geen nieuwe opvang vinden, dan neemt de overheid die taak op zich. Er zal volgens de laatste berichten niemand in de kou blijven staan en elke bewoner wordt overgeplaatst.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen