NICOLAS MAETERLINCK

Staking in gevangenis Leuven-Centraal morgen voorlopig stopgezet

De staking in de gevangenis van Leuven-Centraal wordt morgen voorlopig stopgezet. Ongeveer tien dagen geleden gingen de cipiers in staking, omdat er volgens hen te weinig personeel is om extra gedetineerden op te vangen. Maar minister van Justitie Koen Geens heeft nu samen met de vakbonden een akkoord bereikt.

De aanleiding voor de staking in de gevangenis van Leuven-Centraal is een nieuwe gerenoveerde vleugel. Die moet een honderdtal extra plaatsen bieden aan nieuwe gedetineerden. Maar volgens de vakbonden zijn er op dit moment te weinig cipiers om deze extra groep op te vangen. 

Door een nieuw akkoord tussen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de vakbonden moet daaraan nu verholpen worden. "Op korte termijn zullen er onder andere zes bijkomende cipiers aangeworven worden", zegt Hans Lemmens van de socialistische vakbond. "Wij hebben daarom aanvaard dat er tegen één april een eerste groep van dertig externe gedetineerden naar Leuven kan worden overgebracht. Men wil tegen de zomer de resterende zeventig cellen opvullen met externe gedetineerden, maar over de voorwaarden wordt nog verder onderhandeld."

Op korte termijn zullen er onder andere zes bijkomende cipiers aangeworven worden
Hans Lemmens (ACOD)

Verder wordt er aan een actieplan gewerkt om het absenteïsme terug te dringen. Lemmens is tevreden over de overeenkomst die werd bereikt. "Het is een voorlopig lichtje in een donkere tunnel. We zullen zien hoe het verder loopt", aldus de vakbondsman. De staking wordt voorlopig opgeschort.

En ook minister Geens is blij. “Op deze manier kan een dertigtal gedetineerden overkomen uit gevangenissen waar de overbevolking hoog is en toont men de solidariteit over de gevangenissen heen.”

Meest gelezen