AFP or licensors

Premier Nieuw-Zeeland kondigt koninklijke onderzoekscommissie aan over aanslag 

In Nieuw-Zeeland komt er een koninklijke onderzoekscommissie naar de terreuraanslag in Christchurch. 

Volgens premier Jacinda Ardern is het de bedoeling om de omstandigheden van het bloedbad door te lichten. Zo zal bekeken worden hoe de aanval is kunnen gebeuren en hoe de dader aan zijn wapens is geraakt. Daarnaast wordt onderzocht of de politie en de inlichtingendienst de aanslag hadden kunnen voorkomen.

Bij de aanslag op de twee moskeeën werden op vrijdag 15 maart 50 mensen gedood. Tientallen anderen raakten gewond. De dader is een Australische rechts-extremist. Hij zit inmiddels opgesloten en riskeert een levenslange celstraf. Een datum voor een proces is er nog niet.

In Nieuw-Zeeland is de Britse koningin Elizabeth II het officiële staatshoofd.

Meest gelezen