Videospeler inladen...

Voorlopig geen derde stemming over brexitakkoord, premier May zoekt verder naar steun

De Britse regering zal het brexitakkoord voorlopig geen derde keer ter stemming voorleggen in het Britse parlement. Dat heeft premier Theresa May gezegd in het parlement. May wil het akkoord alleen een derde keer voorleggen als ze er zeker van is dat het goedgekeurd zal worden en die steun heeft ze naar eigen zeggen nog niet gevonden.

Het brexitakkoord dat de Britse regering heeft gesloten met de Europese Unie bepaalt onder welke voorwaarden de Britten uit de Europese Unie zullen stappen. Premier May heeft het akkoord al twee keer ter stemming voorgelegd, maar het werd telkens met een duidelijke meerderheid weggestemd.

Het parlement besliste daarop dat May uitstel moest vragen aan de Europese Unie. De Europese lidstaten stonden uitstel toe (tot 22 mei), maar op voorwaarde dat Mays akkoord goedgekeurd zou worden door het parlement. May was van plan haar akkoord deze week een derde keer voor te leggen, maar vermeldde er wel bij dat ze dat enkel zou doen als ze er zeker van was dat het goedgekeurd zou worden.

Die steun blijkt er nog niet te zijn, kondigde ze vanmiddag aan in het parlement. Er komt begin deze week dan ook geen stemming over haar akkoord. May benadrukte wel dat ze doorgaat met het proberen overtuigen van parlementsleden en hoopt dat ze later deze week het akkoord alsnog een derde keer kan voorleggen.

"Sceptisch over indicative votes"

Later vanavond vindt er wel een andere stemming plaats in het Britse parlement. De parlementsleden zullen dan stemmen over hoe het hele brexitproces nu verder moet worden aangepakt. Vinden ze dat het parlement het heft in handen moet nemen?

Komen ze tot dat besluit, dan zou later deze week het proces van de zogenoemde "indicative votes" in gang worden gezet. Via die indicative votes toetst het parlement als het ware verschillende opties voor het vervolg van het brexitproces af. Het is een manier om te onderzoeken waarvoor er een  meerderheid in het parlement zou kunnen worden gevonden.

Is er een meerderheid over een bepaald voorstel, dan is de regering er echter niet toe gebonden om dat te volgen. May benadrukte in haar toespraak vandaag dan ook haar twijfel over die indicative votes. Ze wees er op dat die in het verleden nooit tot een doorbraak hebben geleid. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Er komt (voorlopig) geen stemming over het brexitakkoord van premier May. Hoe moet het nu verder? Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen