Trekpaard maakt grafheuvel in De Hoge Rielen vrij

In domein De Hoge Rielen in Lichtaart is een Brabants trekpaard een eeuwenoude grafheuvel aan het vrijmaken, de Partisaansberg. De grafheuvel was de afgelopen jaren volledig overgroeid met struiken en bomen. Het trekpaard sleept de omgehakte boomstammen uit het bos. Zo wordt de bosbodem minder beschadigd dan door machines.

De grafheuvel dateert uit de bronstijd, meer dan 3.000 jaar geleden. Door de overwoekering van planten en bomen was de grafheuvel niet meer zichtbaar voor publiek. Er wordt voorzichtig te werk gegaan door de paarden, vertelt Bas Van der Veken van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. 

“We hebben gekozen om met paarden te werken omdat zij heel weinig schade aanbrengen aan de bodem. We willen onze kwetsbare bodem niet beschadigen. Paarden zetten heel weinig druk op de bodem waardoor er veel minder schade is dan bij het gebruik van machines. De paarden zijn ook goed voor het milieu want ze stoten geen CO2 uit.”

Meest gelezen