Videospeler inladen...

Trump erkent Golanhoogte: "Een van de presidenten voor mij had dit al lang geleden moeten doen"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Golanhoogte officieel erkend als Israëlisch grondgebied. Israël veroverde het gebied op Syrië in 1967. De erkenning is vooral symbolisch. De Golanhoogte is zowel voor Israël als Syrië van strategisch groot belang, omdat de bezitter ervan steden in het andere land kan bestoken vanop de hoogte. Syrië zelf, maar ook landen als Rusland en Turkije reageren woedend op Trumps beslissing. 

President Trump kondigde vier dagen geleden in een tweet al aan dat het "na 52 jaar tijd werd" om de Israëlische annexatie van de Golanhoogte te erkennen. Vandaag is die Amerikaanse erkenning dus een feit. Trump ondertekende de erkenning tijdens een bezoek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan het Witte Huis. "Dit had een van de presidenten voor mij al lang geleden moeten doen", zei Trump tijdens de ondertekening.

De Golanhoogte is een gebied ten noordoosten van Israël. Het gebied behoort historisch tot Syrië maar werd grotendeels veroverd door Israël tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967.

De Verenigde Naties bewaken een bufferzone, die de “paarse lijn” genoemd wordt. De Golanhoogte is vooral militair strategisch van belang voor Israël, omdat vanop de strategische hoogte een groot deel van Israël kan bestookt worden met mortieren.

Intussen komt ook bijna een derde van Israels water van de Golanhoogte. Regenwater stroomt via het meer van Galilea en de Jordaan naar Israëlische steden. Het gebied levert ook heel wat fruit en groenten en vlees.  

Archieffoto Zesdaagse oorlog

Erkenning door Trump vooral symbolisch

De erkenning door de Amerikaanse president Trump van de Golanhoogte is vooral symbolisch. In de praktijk is het bezette deel door Israël al geannexeerd. In 1981 heeft Israël de annexatie ook intern juridisch geregeld via de Golanhoogte-wet. Er zijn intussen tientallen Israëlische nederzettingen gebouwd.

Van een mogelijke teruggave aan Syrië is de voorbije decennia nooit sprake geweest. Juridisch heeft Israël geen recht op het gebied. Verschillende resoluties veroordelen Israël voor de bezetting van de Golanhoogte, die aan Syrië toebehoort.

AP2012

Vorig jaar verhuisde president Trump al de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Een beslissing die erg omstreden is en geweld uitlokte bij Palestijnen.

Voor de Israëlische premier Netanyahu komt de aankondiging niet ongelegen. Netanyahu staat op twee weken voor beslissende parlementsverkiezingen. Hij staat daarbij nek aan nek in de peilingen met zijn uitdager Benny Gantz. Mocht Netanyahu de verkiezingen verliezen dan wachten hem verschillende processen voor fraude en corruptie.

Moskou: "Vrees voor nieuwe golf van spanningen in Midden-Oosten"

Trump staat vooralsnog alleen in zijn erkenning van de Golanhoogte. Verschillende landen hebben de erkenning dan ook meteen aangeklaagd. De Syrische regering heeft het over een "gewelddadige aanval op de territoriale integriteit van Syrië". "Trump heeft niet het recht noch de wettelijke autoriteit om de bezetting te legitimeren", luidt het.

Ook Rusland is niet echt opgezet met Trumps beslissing. Moskou, een bondgenoot van het huidige Syrische regime, vreest een "nieuwe golf van spanningen" in het Midden-Oosten. Turkije noemt de erkenning "onaanvaardbaar" en zegt actie te zullen ondernemen tegen de beslissing, onder meer bij de Verenigde Naties.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen