Videospeler inladen...

Venezuela alweer getroffen door grote stroomstoring, scholen en kantoren blijven dicht

Twee weken na de massale stroomuitval in Venezuela zitten grote delen van het Zuid-Amerikaanse land opnieuw zonder stroom. Volgens sociale media zouden niet minder dan 21 van de 23 deelstaten getroffen zijn. Werknemers moeten vandaag niet gaan werken, kinderen moeten niet naar school.  

De stroomonderbreking is intussen al veel uren aan de gang. Gisteravond (namiddag in Venezuela) viel de stroom uit in grote delen van Venezuela. Ook het hoofdstedelijk district, waar vijf miljoen mensen wonen, werd getroffen. De metro kon niet uitrijden, bussen zaten overvol. Het probleem leek even te zijn verholpen in sommige wijken van de stad, maar in de loop van de nacht liet de stroom het weer afweten.

Volgens de sociale media zijn intussen 21 van de 23 deelstaten getroffen. In de hoofdstad Caracas ligt het openbaar leven grotendeels lam. Veel winkels sloten de deuren uit vrees voor plunderingen. De regering heeft beslist dat werknemers vandaag niet op hun werk moeten verschijnen. Kinderen moeten niet naar school. 

Twee weken geleden, op 7 maart, werd Venezuela ook al getroffen door een grote stroomuitval. De problemen waren pas een week later zo goed als opgelost. 

Net als toen beschuldigt de regering van president Nicolás Maduro de Verenigde Staten ervan een cyberaanval te hebben gepleegd op de belangrijkste elektriciteitscentrale van het land. Critici spreken Maduro tegen en zeggen dat de elektriciteitsdistributie door een gebrek aan investeringen en onderhoud van infrastructuur in het honderd loopt in Venezuela. Stroomstoringen zijn niet ongewoon in het land. Vooral in de provincie kunnen ze soms dagenlang duren. De laatste jaren komen onderbrekingen nog veel vaker voor. 

Venezuela kampt al jaren met een zware economische crisis en politieke verdeeldheid. Die verdeeldheid is sinds begin dit jaar alleen nog toegenomen, toen parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf uitriep tot interim-president, en snel werd erkend door de Verenigde Staten en enkele andere landen.  

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen