Videospeler inladen...

Nieuwe maatregelen moeten veehouders beschermen tegen wolvenaanvallen

Het Vlaams ministerie van Natuur, Omgeving en Landbouw maakt geld vrij om vee beter te beschermen tegen wolvenaanvallen. De maatregel houdt in dat boeren geld krijgen om hun omheiningen “wolfbestendig” te maken. Alleen veehouders die zich binnen het gebied bevinden waar de wolf actief kan zijn, komen in aanmerking voor de subsidies. 

De wolf is ongevaarlijk voor de mens, althans in onze gebieden. Dat bevestigt het ministerie door te herhalen dat de wolf in de voorbije 100 jaar in onze buurlanden nog nooit een mens heeft aangevallen. Toch was de maatregel broodnodig. Veehouders leven door de aanwezigheid van het roofdier in bange tijden: een alpacaboer in Peer verloor vorige week nog drie beesten aan een vermoedelijke wolvenaanval. "Veehouders die hun omheining uitrusten met wolvenwerende infrastructuur, zullen die investering voor 80% terugkrijgen", verduidelijkt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V).

We hopen enerzijds de schade te beperken en anderzijds dat de wolf niet langer op schapen gaat jagen
Koen Van den Heuvel (CD&V)

De wolf is en blijft een bedreigde diersoort en mag niet worden gedood. Daarom ging het ministerie op zoek naar een alternatief waarbij zowel het vee als de wolf ongedeerd bleven. "Zo hopen we enerzijds de schade te beperken en anderzijds de wolf terug zijn natuurlijke gedrag aan te leren en ervoor te zorgen dat die niet langer op schapen gaat jagen”, voegt Van den Heuvel toe. Begin april moet de regeling operationeel zijn. 

"Risicogebied"

Niet elke Vlaamse veehouder kan door deze maatregel op financiële steun rekenen om zijn omheining te verbouwen. De maatregel is in een tiental gemeenten van kracht, die door wetenschappers van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) als "risicogebied" worden omschreven. Wie al investeringen deed, kan die kosten ook terugvorderen. Een overzicht van de gemeenten die in de risicozone liggen, ziet u in de kaart hieronder. 

Met een informatiecampagne zal het Agentschap voor Natuur en Bos veehouders verder informeren over welke maatregelen ze kunnen nemen om het vee te beschermen. Daarnaast wordt een proefproject uitgewerkt met halsbanden, waarbij de hartslag van schapen wordt gemeten. Wanneer de hartslag hoger wordt door stress, zal er een geluid klinken dat de wolf op de vlucht jaagt.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen