Videospeler inladen...

Israël beantwoordt raketaanval uit Gaza met luchtaanvallen

Het Israëlische leger is deze namiddag gestart met een reeks luchtaanvallen op de Gazastrook als reactie op een raketaanval uit Gaza in de buurt van Tel Aviv. Bij die aanval vanmorgen vielen zeven gewonden.

Israël zal op "een expliciete manier" reageren op de raketaanval vanuit Gaza, liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanuit de Verenigde Staten verstaan. "Israël zal dit niet tolereren. Ik zal dit niet tolereren." Netanyahu was er onder meer op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Na hun ontmoeting keerde hij terug naar Israël om er de situatie op de voet te volgen.

Die "expliciete" reactie kwam er deze namiddag: het Israëlische leger begon met een reeks luchtaanvallen op Gaza. Israëlische helikopters voerden volgens getuigen minstens drie aanvallen uit op een terrein van de gewapende tak van Hamas in het westen van de Gazastrook. De islamitische politieke beweging Hamas bestuurt de Gazastrook. Volgens bronnen binnen de autoriteiten in Gaza zouden dan weer twee militaire gebouwen en trainingscentra in Gaza-stad aangevallen zijn. Er zijn tot nu toe geen meldingen van gewonden.

Zeven gewonden bij Tel Aviv na raketaanval vanuit Gaza

Eerder vandaag zijn zeven gewonden gevallen na een raketaanval vanuit Gaza. De raket kwam neer op een huis even ten noorden van Tel Aviv. Bij de gewonden waren volgens Israëlische media drie kinderen, onder wie een baby van zes maanden oud. Het huis dat geraakt werd door de raket vatte vuur, maar de inwonenden konden op tijd het huis verlaten.

Twee weken geleden werden er ook al raketten naar Tel Aviv afgevuurd vanuit Gaza. Toen reageerde het Israëlische leger met zo'n 100 bombardementen op Gaza.

Binnen twee weken, op 9 april, zijn er parlementsverkiezingen in Israël. Premier Netanyahu staat nek aan nek met uitdager Benny Gantz. Volgens de peilingen heeft Gantz een lichte voorsprong.  

Israël beschikt over een erg performant afweersysteem, "Iron Dome", dat raketten of mortieren die worden afgevuurd naar Israël onderschept.  

Het systeem zou niet automatisch geactiveerd zijn. Wel zijn er alarmsirenes afgegaan bij Tel Aviv. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen