150 jeugdbewegingen moeten op zoek naar andere kampplaats door varkenspest in Luxemburg

Meer en meer jeugdbewegingen die plannen hadden om op kamp te gaan in de provincie Luxemburg, moeten op zoek naar een andere kampplaats. In Luxemburg is varkenspest uitgebroken en de gouverneur heeft de zone vergroot waar niet mag worden gekampeerd. Geschat wordt dat intussen 150 groepen van alle jeugdbewegingen getroffen zijn door de maatregel.

In januari besliste de gouverneur van Luxemburg om het zuiden van de provincie te sluiten voor zomerkampen van jeugdbewegingen. In de regio is varkenspest vastgesteld en de overheid wil voorkomen dat de ziekte uitbreiding neemt.

In eerste instantie was sprake van 75 groepen die op zoek moesten naar een nieuwe kampplaats, maar de zone waar niet mag gekampeerd worden, is nu uitgebreid. Ze omvat de driehoek Florenville-Neufchâteau-Aarlen. Dat maakt dat het aantal getroffen groepen nu is verdubbeld tot 150.

Dat cijfer is een inschatting, zeggen ze bij de jeugdbewegingen, want nog niet alle groepen hebben hun kamplocatie doorgegeven. En het risico bestaat dat de zone nog wordt uitgebreid, als blijkt dat ook elders varkenspest wordt aangetroffen.

De jeugdbewegingen doen nu een oproep aan hun leden om snel de kampaangiftes in te vullen, zodat er naar een alternatieve kampplaats kan gezocht worden. In samenwerking met de Waalse jeugdbewegingen komt er een platform waar elke getroffen groep zich kan registreren. Het platform zou volgende week online moeten zijn.

Verwacht wordt dat geen van de 150 groepen zijn kamp zal moeten annuleren, maar het zal alleszins buiten Luxemburg moeten plaatsvinden. Ook Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz belooft hulp en heeft al een plan van aanpak klaar.

Meest gelezen