“Game of poems”: een gedicht voor elke aflevering van “Game of thrones”

Dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann hebben samen 67 gedichten geschreven bij de voorbije 7 seizoenen van de tv-reeks "Game of thrones". Over de universele thema's: macht, verraad, familie. Want in de reeks "zitten alle grote verhalen van de wereld".

Liefhebbers van ridders en draken tellen af naar 14 april, naar het laatste seizoen van de met lof en prijzen overladen tv-reeks “Game of thrones”. Drie gerenommeerde Nederlandse dichters komen nu met een heel eigen project: “Game of poems”, een bundel met voor elke voorbije aflevering een gedicht. 67 in totaal. Om uw geheugen op te frissen.

Het was zo leuk om deze fan-fiction te maken, we konden het niet laten 

“Het idee kwam van Ellen Deckwitz, bij seizoen 5,” vertelt Ingmar Heytze aan VRT NWS. Samen gedichten schrijven had hij al vaker gedaan: “Met een kookwekker en na tien minuten de laptops wisselen.” Nu waren ze met zijn drieën - met Thomas Möhlmann erbij - en verliep het dichten online. Iemand begon, stuurde zijn tekst naar de anderen, die aanpasten "wat ze nog mooier konden maken". Een unieke samenwerking: elk gedicht is dus de collectieve vrucht van drie schrijvers.

“We gingen ermee door tot de seizoenen op waren, en toen zijn we herbegonnen bij het begin.” Het resultaat: de 200 bladzijden dikke bundel “Game of poems” met voor elke aflevering een spitsvondige samenvatting en een nieuw gedicht. 

Een gedicht als extra laag bij elke aflevering

“Als je een gedicht gaat schrijven in opdracht, dan maak je nooit een poëtische samenvatting,” verduidelijkt Ingmar Heytze. “Een gedicht is geschikt voor alles, behalve informatieoverdracht. Eigenlijk zoek je als dichter het haakje in een aflevering: een beeld, een karakter, een schokkende gebeurtenis – daar zijn er nogal veel van in "Game of thrones". Die laat je op onze wereld botsen en op waar je als dichter mee bezig bent. Hopelijk voeg je als dichter een extra laag toe aan de aflevering. In het allerbeste geval - maar dat weet ik niet zeker - zijn het gedichten die je kan lezen zonder dat je enig idee hebt waar "Game of thrones" over gaat.”

Luister hier naar de reportage in "De Ochtend" (Radio 1):

Alle echt grote verhalen van de wereld zitten er in

“Deze reeks is echt larger than life. Miljoenen mensen volgen de lotgevallen van een fictieve wereld, die toch ook vrij goed op de onze lijkt. Wat er daar speelt, speelt ook bij ons. De raakvlakken zijn niet zo ver te zoeken.”

Het universum van “Game of thrones” is eten en drinken voor de drie dichters. Ingmar Heytze: “Al dat oudtestamentische, al dat Shakespeariaanse, alle echt grote verhalen van de wereld zitten er in: liefde, bedrog, vooral heel veel verraad. Afkomst, bastaardkinderen die nooit meer met zichzelf in het reine komen, mensen die verziekt zijn en er toch iets van moeten maken, die vluchten in drank en hoererij: het zit er allemaal in. En wij vinden dat heerlijk!”

Niemand is gelukkig

Hét grote thema van “Game of thrones” is macht. “Hoe ver ga je om de absolute macht te krijgen? Buitengewoon ver, blijkt uit deze serie. Waarom ben je wie je bent? Waarin geloof je, welke god zoek je uit? Hoe hou je je staande in een wereld die enkel om macht draait en niet om recht?” vragen de dichters zich af. 

“Eigenlijk is niemand gelukkig in "Game of thrones". Allemaal zijn ze bezig met overleven en het vergaren van macht, geld en aanzien. Er zijn er een paar de wereld aan het verbeteren,  maar die zijn dan weer zo fanatiek, dat je je kunt afvragen wat daar nu weer achter zit.”

Heytze, Deckwitz en Möhlmann zetten zich al schrap voor het laatste, achtste seizoen, met zes afleveringen van bioscooplengte. Ook over die episodes gaan ze gedichten schrijven, “pas dan kunnen we de pen echt neerleggen.” Bij een eventuele herdruk van de bundel komen de nieuwe gedichten er dan bij.

Het enige dat we bijna zeker weten is dat ze allemaal doodgaan, maar in welke volgorde weten we nog niet

Maar hoe loopt “Game of thrones” af? Wie zetelt op de Ijzeren Troon? Is er nog wel een troon? Ingmar Heytze: “Ik verwacht een stabiel, happy end. Ze kunnen ons na al die tijd niet opzadelen met een totaal verdorven heerser. Nu moet er toch een soort verlicht despotisme of socialisme gaan komen." 

"Ik verwacht dat John en Daenerys samen als een wijze koning en koningin nog lang en gelukkig leven, het rijk regeren en de White Walkers verslaan. Dat is een sprookjeseinde waar ik op hoop - tamelijk tegen de klippen op en tegen de logische verwachting in. Ik zou het moeilijk vinden als het slecht afloopt.”

Contact met HBO?

Een bundel poëzie publiceren over een tv-reeks, mag dat wel? “We laten ons daar niet zoveel aan gelegen liggen. Er zijn zoveel duizenden mensen bezig met samenvattingen en artikelen te schrijven, beelden te duiden, theorieën te ontvouwen. Dit valt onder “fan fiction” en we denken niet dat we daarvoor toestemming moeten vragen aan de makers (het Amerikaanse bedrijf HBO, red.). We hopen wél dat ze het te zien krijgen. Dat ze glimlachen met een raar blauw boekje uit Nederland, dat ze niet kunnen lezen. We sturen het op.”

Bekijk hier de trailer van het laatste seizoen van "Game of thrones":

Meest gelezen