Videospeler inladen...

Hervorming auteursrecht lokt uiteenlopende reacties uit: van "versterkt creatievelingen" tot "censuurmachine"

Europees Parlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA) stemde tegen de Europese hervoming van het auteursrecht, dat het gebruik van media moet aanpassen aan het digitale tijdperk. Volgens haar betekent dit het einde van het vrije internet. Haar collega Ivo Belet (CD&V) denkt daar anders over. Volgens hem gaat de nieuwe richtlijn de creatievelingen net beschermen. Ook Hilde Vautmans van Open VLD is voor. Bart Staes van Groen stemde ook voor, in tegenstelling tot zijn fractie die tegen de aanpassing stemde.  

Het Europees Parlement heeft vandaag de hervorming van het auteursrecht goedgekeurd. Met de nieuwe richtlijn moeten internetplatformen strenger toezien op wat er geüpload wordt. 348 parlementsleden stemden voor en 274 tegen. Onder hen ook Anneleen Van Bossuyt van N-VA. 

Creatievelingen versterken

Van Bossuyt is teleurgesteld dat Europa strenger gaat toezien op wat er op Google en Facebook verschijnt. "Het verplichte filtersysteem is een moderne censuurmachine. Massa’s filmpjes krijgen we voortaan niet meer te zien, want de filters zijn niet in staat uitzonderingen op het auteursrecht, zoals parodieën, te herkennen en zullen ze uit voorzorg tegenhouden." 

Haar collega Ivo Belet (CD&V) is het daar niet mee eens. "Mensen die parodieën of "memes" op een creatieve manier willen uploaden op YouTube of Google, dat is geen probleem. Wie er geen commerciële inkomsten uit haalt, kan dat blijven doen."

We kiezen voor een vrij maar eerlijk internet, een internet mét regels en mét een passende vergoeding voor auteurs en creatievelingen voor hun werk

Voor Belet zit het probleem bij de grote technologiebedrijven zoals Facebook en Google. "Grote bedrijven zoals Google verdienen nu veel geld met creatieve producten van anderen. Daar moeten we paal en perk aan stellen."

Hilde Vautmans van Open VLD deelt de mening van Belet. Volgens haar zal de nieuwe richtlijn de creatievelingen net versterken, omdat zij iets gaan verdienen aan hun creaties.

"We kiezen voor een vrij maar eerlijk internet, een internet mét regels en mét een passende vergoeding voor auteurs en creatievelingen voor hun werk. Er zal dus een einde komen aan de situatie waarbij grote internetplatformen enorme sommen geld verdienen voor de inhoud die beschikbaar is op hun platformen, terwijl de auteurs en artiesten die instaan voor de inhoud daar weinig geld van zien." 

Bart Staes van Groen is ook tevreden over het resultaat, maar vindt dat de aanpassing nog wat gebreken heeft. Staes, die tegen zijn fractie in stemde, voegt eraan toe dat de gebreken in de nationale regeringen verholpen kunnen worden. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen