Binnenkort natuuroases en snoezelbossen in Limburg

We brengen te weinig tijd in de natuur door. Dat vindt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Daarom gaan ze over heel Vlaanderen bepaalde pekken natuur zo inrichten, dat je er helemaal tot rust kan komen. En ook bij ons in de provincie komen er zogenoemde natuuroases, snoezelbossen en kleine wildernissen.

Natuur is een medicijn. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe campagne "Proef eens van Natuurlijk Goed" van ANB. "We hebben het allemaal druk, druk, druk. En we voelen ons soms niet goed in ons vel", zegt Marie-Laure Vanwanseele van ANB. "En uit verschillende onderzoeken blijkt dat even een boswandeling maken of een frisse neus halen echt wel goed is voor de gezondheid."

Muisstil en prikkelvrij

In Limburg komt er in Bosland in Pelt een natuuroase. "Dat is een plek midden in de natuur waar het muisstil is", vertelt Vanwanseele. "Daarnaast hebben we een snoezelbos in Hasselt, bij de zorginstelling Covida. Dat is een afgesloten stukje groen voorbehouden voor bewoners van zorginstellingen. Daar kunnen ze prikkelvrij genieten van de natuur. En in Lommel komt er een kleine wildernis. In Vlaanderen zijn heel veel kleine stukjes braakliggende grond, en die vormen we om tot groene speelterreinen voor kinderen."

Wachtkamer in de natuur

Zulke projecten komen er in heel Vlaanderen, maar ANB is nog steeds op zoek naar nieuwe locaties om mee aan de slag te gaan. "In Brugge gaan we bijvoorbeeld een wachtkamer in de natuur ontwerpen, zodat mensen niet binnen moeten wachten op een consultatie. Daar zijn we ook in Limburg vragende partij. We zijn op zoek naar ziekenhuizen die naast een stuk natuur of bos liggen."

Zowel de natuuroase in Pelt als het snoezelbos in Hasselt en de kleine wildernis in Lommel gaan na de paasvakantie officieel open.

Meest gelezen