Videospeler inladen...

Amerikaanse Congres slaagt er niet in veto Trump ongedaan te maken, noodtoestand blijft van kracht

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn de Democraten er niet in geslaagd om het veto van president Donald Trump weg te stemmen. Om de muur op de grens met Mexico te bouwen, had Trump de noodtoestand uitgeroepen. Het Huis had die noodtoestand verworpen, maar Trump had op zijn beurt zijn veto gebruikt. Dat veto hebben de Democraten nu niet ongedaan kunnen maken.    

Om het veto van president Trump ongedaan te maken, was er in het Huis van Afgevaardigden een tweederdemeerderheid nodig.  Er waren 248 stemmen voor de resolutie en 181 tegen. Meer dan een dozijn Republikeinen stemde met de Democraten mee, maar de vereiste meerderheid bleef uit.

Trump heeft zijn veto gesteld tegen een resolutie van beide kamers van het Congres. Die resolutie kant zich tegen zijn beslissing om de noodtoestand uit te roepen, waardoor Trump geld kan vrijmaken voor de financiering van de muur op de grens met Mexico. Het was de eerste keer in zijn presidentschap dat Trump zijn veto had gebruikt. 

In het Huis van Afgevaardigden zijn er 450 zetels, waarvan 235 in handen van de Democraten. Een stemming in de Senaat is na het resultaat in het Huis niet meer nodig.

Muur op de grens met Mexico

Met de bouw van een muur op de grens met Mexico hoopt president Trump een verkiezingsbelofte in te lossen. Hij beloofde zijn kiezers destijds om de Amerikaans-Mexicaanse grens beter te zullen beveiligen tegen migranten, drugs en wapensmokkel. 

De Amerikaans-Mexicaanse grens is de meest gepasseerde grens ter wereld. Trump wil ongeveer de helft afsluiten, met andere woorden zo'n 1.600 kilometer. De rest van de grens zouden dan "natuurlijke barrières" zijn, onherbergzaam landschap waar oversteken bijna onmogelijk is.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen