"Dat Sarah Palin toen niet kon antwoorden, daar zou ze nu een medaille voor krijgen"

Het blijven opmerkelijke beelden tijdens de verkiezingscampagne voor het VS-presidentschap in 2008: Sarah Palin, running mate van de Republikeinse kandidaat John McCain, wist tijdens een interview met journaliste Katie Couric niet te antwoorden op de vraag welke bronnen ze gebruikte om zich te informeren. Palin slaagde er zelfs niet in om de naam van een of andere krant te noemen. De beelden gingen onmiddellijk viraal en gaven een lelijke knauw aan de intellectuele capaciteiten van de politica uit Alaska. Volgens Couric was het nooit haar bedoeling om Palin in een slecht daglicht te zetten en kwam de vraag spontaan in haar op, zo vertelde ze aan Buzzfeed News, terugblikkend op het virale moment van toen.

De vraag was nochtans simpel: "Welke kranten en tijdschriften lees je om je te informeren over de toestand in de wereld?" Maar Palin kwam in haar antwoord niet verder dan : "Ik heb de meeste wel gelezen… Allemaal eigenlijk, die ik gezien heb… Ik heb een ruime keuze aan bronnen tot mijn beschikking."

De uitlatingen leidden alvast tot spot en hoongelach, zowel op sociale media als op nieuwsmedia wereldwijd. Couric, die het interview deed, had de commotie alvast niet verwacht: "Ik ben nogal geïnteresseerd hoe mensen hun eigen opinie vormen, waardoor ze de wereld gaan zien zoals ze die zien, en wat ertoe heeft bijgedragen om op die manier te denken. Omdat zij erg conservatief was, vroeg ik me af of zij de naam van William F. Buckley (Amerikaans conservatief schrijver en oprichter van het tijdschrift "National Review", nvdr) ging zeggen. Of ging ze misschien zeggen dat de Bijbel haar grootste inspiratiebron was? Maar eigenlijk wist ik niet wat ze zou zeggen."

"Het feit dat ik haar irriteerde en dat ze geen enkel relevant antwoord kon geven, zei volgens mij veel over haar gebrek aan intellectuele nieuwsgierigheid. Ik denk dat juist dat veel mensen verraste. Daarom vond ik het ook een erg onthullende gedachtewisseling. Dat is wellicht ook de reden waarom er zoveel rond te doen was."

"Dat was in 2008. Ik vraag me af of het veel zou uitmaken, als iemand vandaag die vraag niet kan beantwoorden, en zelfs vele andere vragen. Het zou nu juist een medaille opleveren, denk ik. En dat is echt wel iets om verontrust over te zijn", besloot Couric nog op Buzzfeed News.

Meest gelezen