Jongeren aan de slag met de EDUbox.

VRT NWS lanceert EDUbox Nepnieuws: "Jongeren helpen betrouwbare informatie te herkennen"

Steeds meer bekende mensen worden het slachtoffer van valse nieuwsberichten, foto’s en video’s op het internet. Steeds vaker worden nieuwsberichten op sociale media gemanipuleerd om het resultaat van verkiezingen te beïnvloeden. Daarom lanceren VRT NWS, Mediawijs, Arteveldehogeschool en IMEC het educatieve project "EDUbox nepnieuws". 

De EDUbox moet studenten uit het middelbaar onderwijs informeren over nepnieuws. Jongeren kruipen in de huid van een "nepnieuwsdetective".  Stap voor stap, met behulp van fiches en opdrachten gekoppeld aan een digitaal luik op VRT.be, leren ze spelenderwijs nepnieuws te ontmaskeren. VRT-journalisten leggen in filmpjes uit hoe ze op de redactie informatie en beeldmateriaal controleren.

De EDUbox Nepnieuws kan hier besteld worden. Er zijn intussen drie EDUboxen beschikbaar voor onderwijs: Data in de pers, Democratie en Nepnieuws. Een vierde rond Artificiële intelligentie volgt in het najaar.

Meest gelezen