Astronauten David Hague, Christina Koch en Anne McClain.

Eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling alsnog afgeblazen: er zijn niet genoeg passende ruimtepakken

Anticlimax in het internationale ruimtestation ISS en ver daarbuiten: er komt deze vrijdag dan toch geen allereerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling. De reden? Er zijn niet genoeg ruimtepakken in de juiste maat.

Begin deze maand had de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten weten dat de astronauten Christina Koch en Anne McClain op 29 maart samen een ruimtewandeling zouden maken: ze zouden aan de buitenkant van het ISS batterijen moeten installeren. Voor het eerst zou zo'n ruimtewandeling dan volledig vrouwelijk zijn.

Om het plaatje compleet te maken zouden McClain en Koch vanuit het Johnson Space Center in Houston (Texas) worden bijgestaan door nog een derde vrouw: Kristen Facciol.

Een ruimtepak, maat 'medium'

Maar dat historische feit moet dus nog even wachten. De verklaring zou liggen bij een tekort aan passende ruimtepakken, zo meldt de NASA in een persbericht. De onderdelen van astronautenpakken zijn beschikbaar in medium, large en extra large. McClain had na een eerdere ruimtewandeling laten weten dat voor het bovenstuk van het ruimtepak de maat medium het meest comfortabel en passend is.

Maar omdat er tegen vrijdag maar één pak met een medium bovenstuk beschikbaar kan zijn, zal enkel Koch er een kunnen dragen. McClain zal nu pas op 8 april haar volgende ruimtewandeling kunnen doen, maar dan wel met de - mannelijke - Canadese astronaut David Saint-Jacques.

Meest gelezen