Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse producent beruchte pijnstiller treft schikking en betaalt 275 miljoen dollar

In Amerika gaat het farmabedrijf Purdue Pharma 275 miljoen dollar betalen als deel van een schikking in een rechtszaak in de Amerikaanse staat Oklahoma. Het geld zal worden gebruikt om een centrum te bouwen voor onderzoek en behandeling van verslaving aan pijnstillers, aan de universiteit van Tulsa, Oklahoma.

Purdue Pharma is de producent van de befaamde pijnstiller OxyContin, ook wel eens hillbilly heroin genoemd, naar de bewoners van onder meer Kentucky en West Virginia. OxyContin kwam in 1996 op de markt als pijnstiller. De pijnstiller was zo krachtig dat vele mensen eraan verslaafd geraakten. OxyContin wordt gezien als de aanstoker van de drugepidemie die sindsdien woedt in de Verenigde Staten. 

Purdue Pharma maakte enorme promotie voor zijn pijnstiller bij dokters en consumenten. Daardoor werd hij veel vaker voorgeschreven dan nodig, en voor aandoeningen die niet eens zo’n krachtige pijnstilling nodig hebben. Zo raakten heel veel mensen heel snel verslaafd, bijvoorbeeld na het trekken van een tand, of na behandeling van lage rugpijn. 

Drugepidemie in de VS

Volgens verschillende gerechtelijke klachten vertelden vertegenwoordigers van het bedrijf niet dat OxyContin zo verslavend was. OxyContin werd gepromoot als een veilig middel tegen chronische pijn. Toen mensen geen voorschrift meer kregen voor de pillen, schakelden ze over op goedkopere heroïne. Zo raakte de VS getroffen door een ware drugepidemie. Die wordt de laatste jaren nog verergerd door fentanyl, dat vaak aan heroïne wordt toegevoegd.

Fentanyl is een pijnstiller die honderd keer sterker is dan morfine, uitgevonden door Janssen Pharmaceutica in Beerse, in België, tegenwoordig illegaal via China en Mexico te krijgen. Het aantal overdoses in Amerika heeft recordhoogtes bereikt. Vorig jaar verloren meer dan 70.000 Amerikanen het leven door druggebruik. Dat zijn er ongeveer 200 per dag, ontzettend veel. 

Rijke familie Sackler

Purdue Pharma is gevestigd in Stamford, Connecticut. Het bedrijf verdiende miljarden dollars aan de verkoop van OxyContin. Het bedrijf is eigendom van de familie Sackler. Volgens de klagers liet de familie hebzucht primeren op de veiligheid van de patiënt. De Sacklers zijn bekend in academische en culturele kringen voor hun filantropie. De familie komt oorspronkelijk uit Brooklyn, New York. Ze sponsoren in heel de wereld musea. In het New Yorkse Metropolitan Museum is zelfs een hele vleugel naar de Sacklers vernoemd. 

Onlangs protesteerde een groep verslaafden en ex-verslaafden tegen de Sacklers. Nan Goldin, een beroemde fotografe, raakte zelf verslaafd aan OxyContin. Zij vindt dat de Sacklers moeten worden beschouwd als drugdealers, en daarom in de gevangenis thuishoren. Het Guggenheim­museum in New York en de Tate-musea in Londen hebben onlangs de banden met de Sacklers verbroken en aanvaarden geen sponsorgeld meer.

(Lees verder onder de foto.)

Metropolitan Museum in New York
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Stortvloed aan rechtszaken

Purdue Pharma zegt zelf: "Wij zijn niet verantwoordelijk als mensen zelf overstappen van onze pijnstiller naar fentanyl of heroïne." In meer dan 36 staten in heel de VS zijn rechtszaken begonnen tegen Purdue en andere farmabedrijven die krachtige pijnstillers op de markt brachten. In Cleveland, Ohio staat een mammoetproces gepland, met meer dan 1.600 burgerlijke partijen. Ook tegen Janssen Pharmaceuticals, een deel van Johnson & Johnson loopt een rechtszaak. Janssen verkoopt fentanylpleisters en ook de opioid Nucynta (tot 2015). 

Purdue moest op een eerder proces al een keer 600 miljoen schadevergoeding betalen. In 2015 betaalde het 25 miljoen aan de staat Kentucky. De openbaar aanklager van een zaak in Boston heeft al gezegd: “Profit over People”. De drugplaag kost de VS elk jaar naar schatting zo’n 78 miljard dollar. 

De zaak doet meer en meer denken aan de monsterprocessen tegen de tabaksfabrikanten in 1998. Toen betaalden de vier grootste tabaksbedrijven samen 246 miljard dollar aan 46 staten, gespreid over een periode van 25 jaar. 

Björn Soenens doet het verhaal vanavond ook in "De wereld vandaag" op Radio 1. Dat gesprek kan u hieronder herbeluisteren:

Vorige maand werd in New York een protestmars gehouden tegen de familie Sackler. Bekijk hieronder het verslag van onze correspondent Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen