Videospeler inladen...

Limburgse pianist en leraar 13 miljoen keer gestreamd op Spotify: “Maar rijk word ik er niet van"

De Limburgse pianist Wouter Dewit is met zijn nummer “La Durée” al meer dan 13 miljoen keer beluisterd op Spotify. Hij is daarmee een van de meest succesvolle Belgische artiesten op de online streamingsdienst. Dewit is leraar Engels in een school in Maaseik. Hij vindt het succes heel fijn, maar heeft geen plannen om fulltimemuzikant te worden.

De kans dat u van Wouter Dewit al gehoord heeft, is eerder klein, maar zijn muziek gaat wel wereldwijd. Zijn pianonummer “La Durée” is al 13 miljoen keer beluisterd op de online streamingsdienst Spotify. Een gigantisch aantal. Dewit, in het dagelijks leven leraar Engels, staat daarmee tussen bekende Belgische artiesten zoals Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies en Balthazar.

De Limburger Wouter Dewit zit al jaren in het vak. In 2015 bracht hij in eigen beheer ‘Everything, You See’ uit. Twee jaar later volgde zijn meest recente album (‘Still’), een plaat met 8 sferische pianonummers. Eén nummer daarvan maakte Dewit dus wereldberoemd. ‘La Durée’ was in 2018 goed voor 8 miljoen streams op Spotify en zit intussen al over de kaap van 13 miljoen. De 14 miljoen streams zijn in zicht. Maar hoe komt een Limburgse pianist-componist aan zo’n hoog cijfer? 

De playlists op Spotify worden gemaakt door curatoren en zij beslissen of je in zo’n playlist terechtkomt

Wouter Dewit, muzikant

“Dat gaat niet van de ene dag op de andere”, zegt Wouter Dewit. “Het is een proces van anderhalf jaar. De playlists op Spotify worden gemaakt door curatoren en zij beslissen of je in zo’n playlist terechtkomt. De platenmaatschappij Zealrecords heeft het nummer opgestuurd en uiteindelijk werd het opgenomen in de lijst ‘Peaceful Piano’, met heel wat volgers, en dan gaat het snel.” 

Dewit is blij met het succes, maar relativeert het ook. Hij vindt het geweldig wat zijn muziek voor mensen over heel de wereld betekent, maar tegelijkertijd probeert hij daar ook afstand van te nemen. “Ik wil met mijn muziek bezig zijn en niet met welk nummer hoeveel streams heeft. Dan word ik te veel beïnvloed en dus probeer ik daar afstand toe te bewaren.”

De school, de leerlingen, het relativeert mijn muziekverhaal

Wouter Dewit, muzikant

Dewit combineert twee passies, lesgeven en muziek, en zal dat ook blijven doen. Ambities om beroepsmuzikant te worden en de wereld rond te reizen heeft hij niet. “Alle aandacht nu is heel fijn”, zegt hij, “maar ik maak al 20 jaar muziek onder de radar en dat is ook heel dankbaar. In mijn muziekgenre hou je er ook geen rekening mee dat het nieuws wordt.”

De combinatie leraar/muzikant is en blijft voor Dewit dus een heel bewuste keuze. “De school, de leerlingen, het relativeert mijn muziekverhaal. Kinderen zijn met heel andere dingen bezig. De twee werelden kruisen elkaar zelden en dat geeft een zeer comfortabel gevoel.”

Rijk wordt Dewit er niet van, maar dat is voor hem geen probleem. “Wat het opbrengt geeft een zekere artistieke vrijheid en zorgt ervoor dat ik selectief kan zijn, dat ik de dingen kan doen die ik wil doen. Zo kan ik kiezen welke optredens ik doe.”

In september brengt Dewit een nieuwe cd uit en gaat hij toeren langs Vlaamse culturele centra. Maar voor wie niet kan wachten, morgen (woensdag) om 18 uur geeft hij een gratis optreden in de bibliotheek van Genk ter gelegenheid van de ‘International piano day’.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen