Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Macron, Merkel en Juncker bespreken handelsrelaties met Chinese president Xi Jinping

In Parijs hebben de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker gepraat met de Chinese president Xi Jinping. Met de opvallende ontmoeting willen de Europese leiders aantonen dat ze China gezamenlijk tegemoet treden. 

De ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping was een initiatief van de Franse president Macron. Hij nodigde ook de andere leiders uit in Parijs, om Xi duidelijk te maken dat de Europese Unie eensgezind optreedt in haar beleid ten aanzien van China. 

"Samen willen we een vernieuwd multilateraal kader creëren, dat eerlijker en evenwichtiger is", zei Macron na de vergadering van een uur in het Élysée. Daarmee zette hij zich duidelijk af tegen de Verenigde Staten, die met China in handelsoorlog zijn.

Topconferentie op komst

Macron vindt dat de EU als één blok moet optreden om sterker te staan tegenover China in strategisch belangrijke kwesties. Hij vindt Europa te naïef en wil meer evenwicht in de handelsrelaties met China.

Andere Europese lidstaten hebben op eigen houtje Chinese investeringen aanvaard in het kader van het grootschalige infrastructuurprogramma One Belt One Road om China te verbinden met Europa en andere delen van Azië. Zo stapt onder meer Italië in die Nieuwe Zijderoute, waardoor China de havens van Genua en Trieste gedeeltelijk in handen krijgt. Ook de Griekse haven van Piraeus is in Chinese handen.

De ontmoeting in Parijs wordt op 9 april gevolgd door een topconferentie tussen de Europese Unie en China in Brussel. De Duitse bondskanselier Merkel kondigde in Parijs ook aan dat ze in september 2020, wanneer Duitsland het EU-voorzitterschap op zich neemt, een top wil organiseren met alle EU-landen en China.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen