Videospeler inladen...

Minder hinder dan voorbije dagen op Brussels Airport, maar luchtverkeers­leiders voeren voor de 13e dag actie

Ook vandaag voeren de luchtverkeersleiders actie tegen de hoge werkdruk en het personeelstekort. Voorlopig is de hinder beperkt voor de reizigers. Deze middag onderhandelen de vakbonden opnieuw met de directie.

Het rommelt al weken bij luchtverkeersleider Skeyes, het vroegere belgocontrol. "Iedereen kent het probleem: er is een tekort aan personeel en de werkdruk is veel te hoog" vertelt Lennert Mervilde van de liberale vakbond VSOA. "Het personeel is dat beu. Er moeten concrete oplossingen komen, geen vage beloftes."

Vertragingen zijn voorlopig beperkt

De hinder voor de reizigers lijkt voorlopig minder groot dan de voorbije dagen. "Er zijn deze ochtend voldoende luchtverkeersleiders aanwezig" zegt Dominique Dehaene, woordvoerder bij Skeyes. "Iedere ochtend, zelfs shift per shift, moeten wij afwachten hoeveel mensen er gaan staken. Pas dan kunnen wij de gevolgen inschatten. We beseffen dat dit vervelend is voor de passagiers en de luchtvaartmaatschappijen." Op de website van Brussels Airport wordt er wel nog gewaarschuwd voor mogelijke vertragingen.

Shift per shift moeten wij afwachten hoeveel mensen er gaan staken. Pas dan kunnen wij de gevolgen inschatten.

Dominique Dehaene, woordvoerder luchtverkeersleider Skeyes

Einde van de actie in zicht?

Deze middag onderhandelen directie en vakbonden opnieuw om een einde te maken aan de stakingsactie die ondertussen al 13 dagen duurt. Vorige week werd er al een sociaal akkoord afgesloten met de socialistische vakbond ACOD. Maar de andere vakbonden hebben dat akkoord niet aanvaard.

Deze actie kunnen we heel lang volhouden.

Lennert Mervilde, liberale vakbond VSOA

Vraag is of de sfeer aan de onderhandelingstafel ondertussen is verbeterd. In 'De Zevende Dag' zei de CEO van Skeyes, Johan Decuyper, "dat het enkelingen zijn die het bedrijf gijzelen." Uitspraken die niet in goede aarde vielen bij de vakbond. "Maar we gaan vandaag onderhandelen om een akkoord te vinden" maakt Mervilde zich sterk.

Hoewel de hinder vandaag beperkt is voor de passagiers, rijst de vraagt hoe lang de luchtverkeersleiders deze acties nog kunnen volhouden. "Heel lang" besluit Mervilde van de liberale vakbond. "We hebben er doelbewust voor gekozen om de hinder te beperken. We kunnen het luchtruim helemaal afsluiten maar dat willen we zowel de reizigers als de luchtvaartmaatschappijen niet aandoen."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen