Oprichtster en voltallige redactie van Vaticaanse vrouwenkrant stappen op

In Vaticaanstad is de oprichtster van "Donna Chiesa Mondo", een bijlage van de Vaticaankrant, opgestapt samen met haar voltallige vrouwelijke redactie. De vrouwen wilden een artikel publiceren over seksueel misbruik van nonnen binnen de Katholieke Kerk. Het Vaticaan trok daardoor de geloofwaardigheid van de redactie in twijfel en daarop namen de vrouwen ontslag.

Oprichtster Lucette Scaraffia, die door een Italiaanse kerkhistoricus werd bestempeld als een fervente feministe, is redactrice bij "Donna Chiesa, Mondo" (Vrouw, Kerk, Wereld), een maandelijkse bijlage van de Vaticaanse krant Osservatore Romano. Met steun van de toenmalige paus Benedictus XVI werd het vrouwenblad in 2012 opgericht.

In de februari-uitgave schreef Scaraffia over de problematiek rond misbruik van nonnen. "Indien de kerk de ogen blijft sluiten voor dit schandaal, zal de toestand van onderdrukking van de vrouw in de kerk nooit veranderen", schreef ze.

Paus Franciscus antwoordde dat misbruik en het seksueel uitbuiten van nonnen "een probleem" is. "Niet iedereen doet het, maar er zijn inderdaad priesters en zelfs bisschoppen die dit gedaan hebben", zei het kerkhoofd.

Niet iedereen doet het, maar er zijn inderdaad priesters en zelfs bisschoppen die dit gedaan hebben

Paus Franciscus

De krant beschuldigde de Katholieke Kerk ervan niet adequaat te hebben gereageerd op zaken rondom seksueel misbruik van nonnen door mannelijke geestelijken. Daarop trekt het Vaticaan de geloofwaardigheid van de vrouwelijke redactie in twijfel en zegt dat ze onder "mannelijke controle dient te worden gesteld". 

"We gooien de handdoek in de ring omdat we ons omringd voelen door een klimaat van wantrouwen en voortschrijdende delegitimering waarin we ons niet gerespecteerd genoeg voelen om onze samenwerking voort te zetten", schreef Scaraffia eerder deze maand in een brief aan paus Franciscus.

We gooien de handdoek in de ring omdat we ons omringd voelen door een klimaat van wantrouwen en voortschrijdende delegitimering

Lucette Scaraffia, oprichtster van het Vaticaanse vrouwenblad

In de volgende editie van Osservatore zou een artikel van Scaraffia moeten verschijnen waarin zij kritiek geeft op de nieuwe leiding van Osservatore Romano. Het vrouwenkatern had de steun van de vorige directeur Giovanni Maria Vian, maar hij werd afgelopen december plots vervangen door de schrijver Andrea Monda.

Dit gebeurde in het kader van een omvangrijke "herstructurering" binnen de communicatiedienst van het Vaticaan. Monda bevestigde het ontslag van Scaraffia en bedankte haar voor haar "waardevolle werk". Tegelijkertijd zei hij zich nooit inhoudelijk te bemoeien met het blad en zou nooit verder zijn gegaan dan het "geven van suggesties". 

Het inmiddels zeven jaar oude maandblad verschijnt ook in het Frans (in het blad La Vie), het Spaans (in het magazine Vida Nueva) en in het Engels (online). De meerderheid van de artikelen gaat over theologie en spiritualiteit, maar er is ook ruimte voor feministische thema's waaronder uitbuiting van vrouwelijke geestelijken. Het is onzeker hoe de toekomst van Donna Chiesa Mondo eruitziet.

Meest gelezen