Videospeler inladen...

Originele prenten van Tiny-boeken voor het eerst te zien in Brussel en te koop aangeboden in Parijs

Op 27 april worden in Parijs voor het eerst 27 orginele tekeningen en aquarellen van de kinderboekenreeks "Tiny" geveild. De prenten zijn nu te zien in het Brusselse veilinghuis Artcurial. Het is de eerste keer dat het publiek ze kan bekijken. Ze zijn rechtstreeks afkomstig uit de verzameling van de familie van de Belgische tekenaar Marcel Marlier. 

Tiny wordt geboren in de jaren 50. Op vraag van uitgeverij Casterman slaan illustrator Marcel Marlier en auteur Gilbert Delahaye de handen in elkaar om een jonge heldin te creëren voor lezers van 5 tot 8 jaar. In 1954 komt het eerste boek uit, "Tiny op de boerderij". De reeks is een succes bij jonge meisjes. Tiny beleeft telkens opnieuw avonturen die aansluiten bij hun leefwereld: "Tiny neemt de trein", "Tiny gaat naar zee", "Tiny gaat op ballet"... 

Tiny gaat op ballet (deel 22) - Marcel Marlier

Als Delahaye sterft in 1997, werkt Marlier samen met zijn zoon Jean-Louis aan de boeken. In 2010 komt het 60e en laatste verhaal uit. Marcel Marlier sterft in 2011 op 80-jarige leeftijd.

Verschillende generaties kinderen zijn opgegroeid met de boeken van Tiny. Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht en de boeken zijn vertaald in 35 talen. 

Tiny en de vier seizoenen (deel 11) - Marcel Marlier

Het veilinghuis Artcurial zal 27 originele prenten veilen uit de collectie van de familie Marlier. Het is de eerste keer dat er orginele prenten van "Tiny" te koop worden aangeboden. Ze worden op 27 april geveild in Parijs. Hun waarde wordt geschat op 4.000 tot 7.000 euro per stuk. Van vandaag tot 2 april zijn de prenten te zien bij Artcurial België in Brussel. 

Tiny leert paardrijden (deel 16) - Marcel Marlier

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen