Hoe overstromingen voorkomen? Overheid vraagt raad aan inwoners van Londerzeel en omgeving

De inwoners van onder meer Asse, Londerzeel, Meise en Merchtem kunnen vanaf vandaag hun ideeën geven om iets te doen aan de vele overstromingen in hun regio. Zo wil de Vlaamse overheid de gemeenten en bewoners inschakelen om een oplossing te vinden voor de problemen in het gebied.

Bij hevige regenval kan je erop rekenen: overstromingen in Londerzeel en ruime omgeving. Sommige straten staan bijna elke keer blank. En hoewel er in de ruime regio al heel wat maatregelen genomen zijn, blijft het in sommige buurten dweilen met de kraan open. Projectleider Ivo Terrens van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hoopt dat het bundelen van de krachten tot nieuwe inzichten kan leiden.

"We hebben in de regio samen met de gemeenten en andere waterbeheerders al heel wat werken gedaan, onder meer door het aanleggen van wachtbekkens, maar er is toch nog meer nodig. Daarom willen we nu samen met de gemeentebesturen en de inwoners kijken of we nog dingen kunnen veranderen en op welke maatregelen we het best kunnen inzetten", zegt Terrens.

Zelf tips geven

Heel wat gemeenten tekenden een charter om deel te nemen aan het initiatief. Zelf kan je als inwoner via deze website kijken of jouw huis in overstromingsgebied ligt of niet. En je kan ook via die website zelf voorstellen doen om het overstromingsrisico te beperken. Het is trouwens nog maar de tweede keer dat Vlaanderen burgers mee laat nadenken over dit soort van overstromingsmaatregelen.

Meest gelezen