Videospeler inladen...

Pentagon maakt 1 miljard dollar vrij voor grensmuur van Trump

Het Pentagon heeft aan het Amerikaanse Congres laten weten dat het 1 miljard dollar vrijmaakt voor de start van de bouw van een 90 km lange muur langs de grens met Mexico. Om dat mogelijk te maken, schuift het enkele militaire bouwprojecten op de lange baan.

De Amerikaanse president riep midden februari al de noodtoestand uit zodat hij toegang zou krijgen tot fondsen van Defensie voor de bouw van een muur op de grens. Hij rechtvaardigde de noodtoestand door te stellen dat er een crisis van drugs en mensensmokkel is aan de grens.

Amerikaans minister van Defensie Patrick Shanahan heeft nu laten weten dat hij 1 miljard dollar van zijn budget wil doorschuiven naar het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid om zowat 90 km hekwerk te kunnen bouwen in El Paso en Yuma. Shanahan zet daarvoor enkele militaire bouwprojecten on hold.

Nu 1 miljard, binnenkort nog eens 1,5 miljard via verschuivingen binnen Defensie, en pas dan komt hij aan de noodtoestand toe

Björn Soenens, correspondent in de VS

Maar het geld dat nu wordt vrijgemaakt, heeft nog niets te maken met die noodtoestand, legt Amerika-correspondent Björn Soenens uit. "Dat ene miljard was een deel van de operatie om fondsen binnen Defensie te verschuiven. Daar is geld dat voorzien is om drugssmokkel te voorkomen. Dat geld wordt dan doorgesluisd naar het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid."

Trump heeft voor die grensmuur tot nu toe amper 1,3 miljard dollar gekregen van het Congres zelf. Dit nieuwe geld gaat over de extra middelen die hij daaraan wil besteden. "Nu 1 miljard, binnenkort nog eens 1,5 miljard via verschuivingen binnen Defensie, en pas dan komt hij aan de noodtoestand toe. Dat is dan 6 miljard dollar die hij van Defensie wegplukt om de muur te gaan bouwen."

Lange juridische strijd

Over die noodtoestand is trouwens het laatste woord niet gezegd, weet Soenens. "In het parlement is die noodtoestand weggestemd, vervolgens heeft de president zijn veto uitgesproken en net vandaag zal het Huis van Afgevaardigden stemmen over dat veto. Ze hebben een tweederdemeerderheid nodig om dat veto weg te stemmen, dus dat zal in de praktijk niet lukken. Die noodtoestand zal dus gehandhaafd blijven."

De Democraten zullen moeten beslissen of ze verder blijven spitten over die Russische inmenging of dat ze Trump gaan bekampen over zijn beleid

Maar er zijn ook rechtszaken over die noodtoestand, onder meer in Californië. "Daar wordt een van de weken een uitspraak verwacht. Als de rechter daar zegt dat de noodtoestand niet gerechtvaardigd is, valt die pot van 6 miljard voorlopig weer weg. Dus dat zou nog een lange juridische strijd kunnen worden."

"Ondertussen kan Donald Trump zeggen: 'Ik ben de baas, de commander in chief. Ik kan beslissen dat er fondsen worden vrijgemaakt voor de bouw van de muur'."

Wat nu, Democraten?

Nu de president vrijuit gaat in de zaak rond Russische inmenging bij de verkiezingen, is dit dus een nieuwe opsteker voor Trump. Voor de Democraten is het een moeilijke week, weet Soenens. "Zij zullen moeten beslissen of ze verder blijven spitten over die Russische inmenging of dat ze Trump gaan bekampen over zijn beleid, bijvoorbeeld over de muur of de ziekteverzekering."

Beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen