Geflopte film in Nederland lokt 1,5 miljoen bezoekers in China: "Het is absurd"

De film "Prooi" van Dick Maas, die in Nederland flopte, is in China in enkele dagen tijd tot een kassucces uitgegroeid met zowat 1,5 miljoen bezoekers. In "Nieuwe feiten" geeft de regisseur tekst en uitleg bij die onverwachte wending.

Ruim 30.000 bezoekers: daarop strandde "Prooi" van Dick Maas in het najaar van 2016 toen de film in Nederland in de bioscoop kwam, goed voor een totale flop voor de regisseur van onder meer "Sint" (2010). Het verhaal was nochtans spannend: in Amsterdam is een kolossale leeuw uitgebroken die dood en vernieling zaait (zie trailer onder).

Van een flop is sinds enkele dagen geen sprake meer en dat heeft alles met China te maken. Daar heeft "Prooi" in minder dan een week tijd liefst 1,5 miljoen mensen naar de bioscoop gelokt.

"Het is absurd", zegt Maas in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Naar eigen zeggen is hij niet actief met zijn film in China gaan leuren. "Je probeert je film altijd te verkopen op diverse festivals ter wereld. Al meer dan een jaar geleden verkocht ik "Prooi" in Berlijn zo aan China."

"Dat heb ik wel vaker gedaan. Je krijgt dan een klein vast bedrag en nadien hoor je niks meer. In China verschijnt je film dan misschien op dvd of is hij op televisie te zien. Ik dacht dat dit ook met "Prooi" zou gebeuren."

"Tot ik een maand geleden plots te horen kreeg dat ze de film in de bioscoop wilden uitbrengen. Vorige week kreeg ik dan de boodschap dat ze hem in 4.000 zalen wilden uitbrengen. Daar stonden we allemaal een beetje van te kijken."

Ondertitels

Sindsdien hebben honderdduizenden Chinezen "Prooi" bekeken en dit in het Nederlands. "In China is de film niet nagesynchroniseerd. De kijkers horen dus Nederlands en lezen ondertitels."

Een verklaring voor het succes heeft Maas niet. "Chinezen houden van horror en spannende films en net zoals wij Chinese films leuk vinden omdat ze een andere cultuur en een andere wereld tonen, vinden zij dat misschien ook van onze films. Ze zien opeens een leeuw in Amsterdam, een fotogenieke stad. Ik denk dat dit meespeelt."

"Iedere regisseur die een geflopte film heeft, steek ik een hart onder de riem", besluit Maas. "Vlak China niet uit want daar kunnen films tot hoge hoogtes stijgen."

Beluister hieronder het gesprek met Dick Maas in "Nieuwe feiten":

Meest gelezen