Videospeler inladen...

Kompass Klub in Gent mag dan toch weer open

Kompass Klub in Gent hoeft dan toch niet tijdelijk dicht, zoals de Gentse burgemeester, Matthias De Clercq, eerder had bevolen na problemen rond drugs. Dat heeft de Raad van State beslist. Volgens de Raad was de maatregel niet voldoende gemotiveerd. 

Twee weken geleden, op 13 maart, besliste de Gentse burgemeester, Matthias De Clercq, om Kompass Klub tijdelijk te sluiten. De club moest vier maanden dicht na herhaaldelijke problemen met drugs, zo klonk het. De aanleiding was de dood van een medewerker eind januari. Volgens het parket was het overlijden gerelateerd aan een bijzonder hoge dosis MDMA in combinatie met een voorafgaande gevoeligheid of medische voorgeschiedenis. Een kleine week later kreeg een bezoeker ook een hartstilstand na het innemen van een pil. Ook het medisch diensthoofd van de dienst Spoedgevallen van het UZ in Gent uitte al zijn bezorgdheid.

Na die incidenten kwam er een onderzoek naar de club. Het resultaat was de tijdelijke sluiting. "Er zijn ernstige aanwijzingen dat er zich in Kompass Klub herhaaldelijke illegale druggerelateerde activiteiten voordoen, waardoor de openbare rust en veiligheid in het gedrang komt. Deze tijdelijke sluiting moet Kompass Klub toelaten haar organisatie te versterken en te professionaliseren zodat het haar plaats in het Gentse nachtleven verder kan bestendigen", aldus de burgemeester in een schriftelijke mededeling. 

De maatregel was niet in verhouding, de eigenaar deed altijd alles om drugs buiten te houden

Advocaat Walter Damen over de uitspraak van de Raad van State

Kompass Klub zélf was niet te spreken over de beslissing en noemde die buiten proportie. Daarom trok de club naar de Raad van State. Die geeft de club nu gelijk. Volgens de Raad is de maatregel niet voldoende gemotiveerd. "Weliswaar affirmeert de burgemeester erin dat hij steeds zal waken over de proportionaliteit van de maatregel en dat hij een verplichte en volledige sluiting van de zaak voor een periode van 4 maanden proportioneel acht, maar een motivering die inzichtelijk en aannemelijk maakt dat een dergelijke sluiting nodig is voor het bijsturen van de uitbating van de Kompass Klub en het herstel van de openbare veiligheid en rust, wordt niet gegeven", zo klinkt het in het arrest

"De Raad zegt dat de maatregel die door de burgemeester genomen werd, niet in verhouding is", aldus de advocaat van Kompass Klub Walter Damen. "Daarnaast heeft de eigenaar zich bijzonder medewerkend opgesteld en heeft hij altijd alles gedaan om de drugs buiten te houden." 

De Raad van State zegt wel dat de burgemeester terecht bijkomende inspanningen mag verwachten van de club, zoals de professionalisering van de organisatie.

Dear ravers, justice has been served today

Kompass Klub op haar Facebookpagina

Volgens Damen zijn de eigenaars van de club bijzonder opgelucht. "Er was wel een teleurstelling in de burgemeester, door het feit dat men geen gesprekken wou aangaan en men onmiddellijk die maatregel heeft genomen. Maar nu willen ze wel liever een burgemeester die ze als partner kunnen beschouwen, in plaats van waartegen de messen getrokken worden. En ik denk dat de burgemeester dat zelf ook wel wil", aldus Damen.

De club is intussen zo'n twee weken dicht. In theorie kan ze nu meteen weer open. Maar de evenementen van komend weekend, die al waren verhuisd naar een andere club, zullen nog steeds in de andere club plaatsvinden. Vanaf volgende week hoopt Kompass Klub opnieuw te kunnen opengaan. "De club wil graag afspraken maken met de stad, om alles ordelijk te laten verlopen", aldus Damen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen