Videospeler inladen...

Paus Franciscus past voor traditie ringkus: "Macht en trots wil hij niet"

"Paus Franciscus wil niet langer deelnemen aan de traditie van de ringkus", zegt Vaticaankenner Tom Zwaenepoel naar aanleiding van opmerkelijke beelden van de paus tijdens een bezoek aan het plaatsje Loreto, in Italië. Hij ontmoette er maandag gelovigen, maar toen die bij wijze van begroeting zijn ring wilden kussen, trok de paus keer op keer kordaat zijn hand terug. 

De traditie om de ring te kussen, stamt uit de jaren 1500. Volgens het protocol moeten bezoekers in het Vaticaan, die op bezoek gaan bij de paus, eventjes knielen, zijn hand nemen en de ring kussen.

Vergissing

Volgens Zwaenepoel is bij de bezoekers die in de video te zien zijn, echter verwarring ontstaan over de ring die de paus op dat moment droeg. De ring die hij om zijn vinger had, was een normale bisschopsring. "Het ging dus niet om de pauselijke vissersring, ook weleens Petrusring genoemd", zegt de Vaticaankenner in het Radio 1-programma "Nieuwe Feiten".

Bij een nieuwe pausverkiezing wordt een mis georganiseerd, waarbij de oudste kardinaal de paus de Petrusring overhandigt. Petrus was een visser, vandaar de naam. "Vanaf die mis moet de paus die speciale ring dragen. De huidige paus doet dat niet altijd, maar alleen bij officiële openingen. Hier droeg de paus dus een normale ring. De bezoekers hebben klaarblijkelijk gedacht dat ze de wereldberoemde vissersring zouden kussen. Een vergissing dus."

De oude tradities hebben volgens de paus niets meer met de kern van het evangelie te maken 

Tom Zwaenepoel, Vaticaankenner

"De paus wil overigens absoluut niet meer dat mensen die andere belangrijke ring, de vissersring, kussen", zegt de Vaticaankenner. "Die oude tradities hebben volgens hem niets meer met de kern van het evangelie te maken. Alles wat te maken heeft met macht en trots wil hij niet, hij wil een menselijke en nederige paus zijn. Dat heeft hij zo heel duidelijk getoond."

De paus glimlachte wel, maar je merkte dat hij het niet leuk vond dat zijn ring steeds werd gekust, zegt Zwaenepoel. "Binnen het Vaticaan wordt deze manier van doen van de paus wel een beetje als brutaal gezien: dat hij de traditie stopt door zijn hand weg te trekken. Een kleine schok achter de muren van het Vaticaan, hoewel anderen zeggen dat het juist past bij hem als persoon. Hij wil niet als een heilig, goddelijk persoon gezien worden."

Ongemak

In conservatieve katholieke kringen wordt het gedrag van de paus als storend ervaren. "De paus heeft al meermaals laten blijken dat hij zich ongemakkelijk voelt met traditionele uitingen van eerbied", schrijft de conservatieve katholieke website LifeSite.

De paus heeft al meermaals laten blijken dat hij zich ongemakkelijk voelt met traditionele uitingen van eerbied

LifeSite, katholieke website

Volgens de Britse auteur en pauskenner Austen Ivereigh heeft Franciscus het niet zo voor pracht en praal en wil hij niet behandeld worden als een heilige relikwie. "Hij is de plaatsvervanger van Christus, geen Romeinse keizer", aldus nog Ivereigh.

De meningen zijn verdeeld en de ringkwestie is in die zin een uiting van de strijd tussen vooruitgang en traditie binnen de katholieke kerk.

Bekijk hieronder de beelden van de paus en de gelovigen in Loreto:

Videospeler inladen...

Meest gelezen