Videospeler inladen...

Gwendolyn Rutten: "Grondwet aanpassen maakt klimaatdoelen bindend", Anuna De Wever: "Waarom bent u daar bang van?"

De grondwet aanpassen om een klimaatwet af te dwingen is gevaarlijk, omdat klimaatdoelen dan bindend zijn terwijl niet alle manieren om die te halen goed zijn. Dat zegt voorzitter Gwendolyn Rutten van Open VLD in "Van Gils & gasten". De klimaatdoelen moeten juist bindend zijn, omdat de vrijblijvende aanpak van politici in ons land geen zoden aan de dijk zet, werpt klimaatactivist Anuna De Wever tegen.

Moet de Kamer komende donderdag artikel 7 bis van de grondwet aanpassen om de volgende regering(en) te dwingen een ambitieuze klimaatwet uit te tekenen? Die vraag ligt vanavond in "Van Gils & gasten" op tafel tijdens een gesprek tussen voorzitter Gwendolyn Rutten van Open VLD en klimaatactivist Anuna De Wever.

Voor Rutten is het duidelijk: de klimaatdoelen in de grondwet verankeren, doet meer kwaad dan goed. "Dat is een discussie over hoe we gaan werken en niet over wat we gaan doen", zegt ze. "Zo verliezen we veel tijd en het is ook gevaarlijk. Als we enkel de manier van werken in de grondwet zetten voor we praten over wat we gaan doen, dan riskeren we dat mensen naar de rechter stappen om dingen af te dwingen."

Dit is een discussie over hoe we gaan werken en niet over wat we gaan doen.

Gwendolyn Rutten

"Een concreet voorbeeld", gaat ze voort. "Als we meer hernieuwbare energie willen, zon en wind, dan hebben we tijdelijk kleine gascentrales nodig.  Als de klimaatdoelen in de grondwet staan, dan kan iemand voor de rechtbank een verbod op gascentrales eisen want die stoten CO2 uit."

"Ik begrijp dat de klimaatactivisten de boel willen laten vooruitgaan, maar ik denk dat we op die manier net het omgekeerde effect bereiken. In plaats van sneller te kunnen werken, komt alles zo vast te zitten en is de politiek met handen en voeten gebonden. Niet alle manieren om de klimaatdoelen te halen zijn goed, omdat ze heel wat mensen in de miserie kunnen storten."

Rutten ziet meer heil in een bindend samenwerkingsakkoord tussen de verschillende overheden in ons land. "Het is geen kwestie van onder de klimaatdoelen uit te komen. Afspraken moeten we nakomen. Het gaat over hoe we die halen. Mensen moeten weten wat partijen voorstellen en wat we van hen vragen. Wat gaan we zeggen als we dat debat niet voeren en straks een miljardenfactuur volgt? "Sorry, maar het staat in de grondwet"?"

Vrijblijvend

De argumenten van Rutten maken weinig indruk op Anuna De Wever. "Het is belangrijk om de klimaatdoelen in de grondwet te zetten, juist omdat ze dan bindend zijn", zegt ze op haar beurt. "Politici zijn al heel lang op een vrijblijvende manier bezig en die werkt duidelijk niet. De uitstoot stijgt nog steeds en we zijn mijlenver van onze doelen verwijderd."

"Als klimaatdoelen bindend zijn, kunnen mensen naar de rechter stappen omdat ons land ze niet haalt. Ik vind het maar normaal dat we eraan gebonden zijn. Als ik mijn huiswerk niet maak, dan moet ik mij bij mijn leerkracht verantwoorden. Als de staat zijn doelen niet haalt, moet hij zich ook verantwoorden."

Als u in de volgende legislatuur een ambitieus klimaatbeleid uitstippelt, zal u de klimaatdoelen halen.

Anuna De Wever

"Ik snap niet goed waarom u daar bang van bent", richt De Wever zich rechtstreeks tot Rutten. "Als u in de volgende legislatuur een ambitieus klimaatbeleid uitstippelt, zal u de klimaatdoelen halen. Dan krijgt u alleen maar lof."

"De stemming van donderdag gaat niet over de klimaatwet", merkt De Wever nog op. "Het gaat over opties openlaten. Hoe we de klimaatwet opstellen, daarover kunnen we later discussiëren. Deze stemming laat enkel de optie open om het te doen. Ik denk dat de jongeren die nu op straat komen dat signaal moeten krijgen."

Bekijk hieronder het volledige gesprek tussen Gwendolyn Rutten en Anuna De Wever in "Van Gils & gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen