Videospeler inladen...

"Staatsgreep van het parlement" in Londen: hoe moet het nu verder met de brexit?

Het Britse parlement heeft voorlopig het roer overgenomen van de regering in het brexitproces. Via een reeks stemmingen morgen zal een uitweg gezocht worden uit de crisis. De positie van premier May wordt intussen steeds zwakker. 

Wat heeft het parlement gisteren beslist?

Het parlement heeft er gisteravond, met 329 tegen 302 stemmen, voor gekozen om zich te buigen over een reeks mogelijke oplossingen voor de brexitcrisis. Die gaan van het terugdraaien van de brexit, een tweede referendum, een "zachtere brexit" (waarbij het VK in de douane-unie zou blijven) tot een brexit zonder akkoord. Het voorstel dat een meerderheid haalt, zou een uitweg kunnen bieden. 

Is die stemming morgen bindend?

Nee, het gaat om "indicative votes", een stemming die een "aanwijzing" moet geven over wat voor soort brexit een meerderheid van het parlement kan steunen. Voorlopig zit de situatie vast: premier May heeft niet voldoende steun om haar akkoord - dat is goedgekeurd door alle 27 Europese lidstaten -  nog eens voor te leggen aan het parlement. 

Heeft de regering nog andere troeven?

Premier May zou het resultaat van de stemming morgen kunnen gebruiken om de "harde brexiteers" in haar eigen partij onder druk te zetten. Als een meerderheid van het parlement zou kiezen voor een "zachte brexit", waarbij het Verenigd Koninkrijk diverse regels van de EU blijft volgen, zou ze hen kunnen overtuigen om later deze week toch voor haar akkoord te stemmen. 

Hoeveel tijd is er nog?

Niet zo heel veel. Premier May heeft aan de Europese Unie beloofd dat ze deze week opnieuw zou proberen haar echtscheidingsakkoord te laten goedkeuren. Als dat lukt, dan stapt het Verenigd Koninkrijk op 22 mei uit de EU. Als dat niet lukt, dan moet ze voor 12 april laten weten of Groot-Brittannië nog deelneemt aan de Europese verkiezingen.   

Kan het Verenigd Koninkrijk nog altijd uit de EU "crashen"?

Ja, dat kan nog. Premier May herhaalde gisteren in het parlement dat dat de "default positie" is. Dat wil zeggen: als er voor 12 april geen goedgekeurd akkoord is, en het Verenigd Koninkrijk vraagt geen langer uitstel aan de Europese Unie, dan valt het land op 12 april om middernacht uit de EU, zonder overgangsmaatregelen. 

Mogelijk probeert May later deze week -donderdag zou een mogelijk moment kunnen zijn- een derde keer om haar brexitakkoord goedgekeurd te krijgen. Maar ze zal dat enkel doen als ze een kans ziet dat het alsnog goedgekeurd wordt. Vandaag en morgen zet ze haar pogingen voort om een meerderheid te vinden voor haar akkoord, ook al werd dit al twee keer overtuigend weggestemd. Vóór de reeks stemmingen in het Lagerhuis, zal May morgen nog de leden van haar Conservatieve Partij toespreken.

Hoelang blijft Theresa May nog premier?

Zolang er geen andere kandidaat wordt gevonden achter wie de hele regering zich kan scharen. Maar de regering is even verdeeld als het parlement: er zitten zowel hardliners als aanhangers van een zachte brexit in. Intussen brokkelt de autoriteit van May steeds meer af: gisteren namen nog eens drie regeringsleden - "junior ministers" of onderministers - ontslag. 

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

En wat nu? Onze reporter Ivan Ollevier geeft uitleg vanuit Londen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen