AFP or licensors

Stijn Vercruysse in Mozambique: "Ze hebben hier al een week niets anders gedaan dan mensen redden"

Na de doortocht van de cycloon Idai in zuidelijk Afrika komt in het zwaar getroffen Mozambique de hulpverlening op gang. Maar de situatie blijft moeilijk, getuigt VRT-journalist Stijn Vercruysse, die ter plaatse is. "Dit zijn toch wel apocalyptische taferelen."

Stijn Vercruysse is momenteel in Dombe, in het binnenland van Mozambique, "precies op de plek waar de tweede ramp zich heeft voltrokken". "De eerste ramp was de cycloon, die een hoop water heeft uitgestort boven de bergen in Zimbabwe. Al dat water is in een grote massa Mozambique terug binnengestroomd en is losgelaten in het platteland achter de havenstad Beira."

In Dombe stond het water een paar dagen geleden nog tot 9 meter hoog. Nu trekt het langzaam weg. "We spraken met verschillende mensen die drie, vier, vijf dagen op het dak van hun huis of in een boom hebben gezeten. De mensen hebben elkaar moeten helpen met zelfgemaakte boten."

Lijken en kadavers

Het gebied is acht dagen afgesloten gebleven van de eerste hulpverlening. "Gisteren hebben we de levering van de eerste hulpgoederen van het Rode Kruis gevolgd. Het waren er nog veel te weinig, want er stroomden massaal mensen toe", zegt Vercruysse, die spreekt van "toch wel apocalyptische taferelen". 

"De mensen ploeteren hier door de modder op hun velden, maar proberen toch naar hun huizen terug te keren. Elke dag vinden ze hier met het terugtrekkende water ook enkele lijken. Je ziet en ruikt ook veel kadavers van het vee dat zich niet heeft kunnen redden."

Hoewel de weg stilaan weer berijdbaar is, blijft de situatie moeilijk, zo getuigt Vercruysse nog. "Zo hebben we gisteren gezien hoe twee wagens van het internationale Rode Kruis zich hadden vastgereden in de modder. Zuid-Afrikaanse mangoboeren, die hier een boerderij hebben, hebben dan geprobeerd om die auto's met hun grote jeeps uit de modder te trekken, maar dat is niet gelukt."

AFP or licensors

Totaal onbereikbaar

Die boeren coördineren noodgedwongen ook de eerste hulp. "Er zijn jeeps met kano's, waarmee ze naar de overkant van de rivier varen om te zien hoe de mensen er daar aan toe zijn. Want er zijn nog altijd veel gebieden die totaal onbereikbaar zijn en waar nog niemand is geweest. Andere teams zijn met bootjes, helemaal op eigen initiatief, eten naar de overkant aan het brengen. Ze hebben al een week niets anders gedaan dan mensen redden en mensen in leven houden."

Intussen roept ook de VN op om extra geld vrij te maken voor de hulp in de getroffen regio: in eerste instantie is er zo'n 250 miljoen euro nodig voor de slachtoffers. In zuidelijk Afrika zijn na de cycloon al meer dan 700 doden geteld. Over de hele regio zijn 1,7 miljoen mensen getroffen en zo'n 600.000 mensen ontheemd.

Ook de hulporganisaties achter Consortium 1212 hebben gisteren samengezeten om een gezamenlijke actie te bespreken. Voorlopig komt er nog geen gezamenlijk rekeningnummer, maar er zal wel een gecoördineerde oproep gedaan worden om fondsen te werven.

"Voorlopig is er vanuit het publiek maar weinig vraag naar een gezamenlijke actie", zegt Axel Vande veegaete, de directeur van het consortium. "De aandacht voor de slachtoffers van Idai is maar erg beperkt. De noden zijn nochtans groot."

Beluister hier het verslag van Stijn Vercruysse in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hieronder de reportages van Stijn Vercruysse uit "Het Journaal" van gisteren en vandaag:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen