Videospeler inladen...

"Je hebt kijken en kijken kijken": 10 tips om ongevallen met motors te vermijden

De lente hangt in de lucht en steeds meer motorrijders halen hun stalen ros van stal. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde waarschuwt daarom automobilisten om goed uit te kijken voor motorrijders, al werkt het natuurlijk in twee richtingen. Hieronder 10 tips om ongelukken te voorkomen.

1. Wees extra waakzaam op kruispunten

Kijk extra uit voor motorrijders als u een kruispunt nadert of oprijdt, of als u afslaat. Kijk altijd twee keer: “kijken kijken” dus, zoals Haroon uit "Temptation island" zou zeggen. Geparkeerde wagens of grote voertuigen kunnen uw zicht op een aankomende motorrijder beperken.

2. Wees voorzichtig met manoeuvres

Kijk extra uit voor motorrijders als u van rijstrook wisselt of een ander manoeuvre uitvoert: er kan zich een motorrijder in uw dode hoek bevinden. Kijk altijd twee keer vooraleer u uw manoeuvre begint en gebruik daarbij ook uw binnen- en buitenspiegels.

3. Gebruik uw richtingaanwijzers

Laat duidelijk zien wat u van plan bent: gebruik altijd uw richtingaanwijzers om tijdig aan te kondigen dat u een manoeuvre wil uitvoeren.

4. Hou voldoende afstand

Hou op een droog wegdek minstens 2 seconden veiligheidsafstand als u achter een motorrijder rijdt, en zorg ervoor dat u kan stoppen als er iets onverwachts gebeurt. Hou op een nat wegdek minstens 3 seconden afstand.

5. Parkeer veilig

Parkeer veilig. Let er bij het openen van de autoportieren altijd op of er geen motorrijder komt aangereden. Kijk bij het wegrijden uit een parkeerplaats ook extra uit voor motorrijders.

6.  Zorg ervoor dat u goed zichtbaar bent

Onthou vooral dat zien niet hetzelfde is als gezien worden. Het is van het allergrootste belang dat andere weggebruikers u tijdig opmerken als motorrijder. Rij standaard op twee derde van de rechterkant van uw rijstrook. Dat geeft u overzicht op het verkeer en zo bent u beter zichtbaar voor anderen op de weg. Ook de kleuren van uw uitrusting, reflecterende elementen en lichten spelen een rol.

7. Pas uw positie aan aan het verkeer

Uw standaard positie is op twee derde van de rechterkant van uw rijstrook. Maar als u bijvoorbeeld een vrachtwagen kruist is het verstandig om meer naar rechts te rijden. Zo blijft u beter zichtbaar voor de voertuigen achter de vrachtwagen en vergroot u de veiligheidszone rond uw motor.

8. Anticipeer op kruispunten

Kruispunten zijn risicovolle plaatsen voor ongevallen. Anticipeer op mogelijke gevaren en pas uw snelheid aan. Kijk bij het oversteken van een kruispunt eerst naar links, dan naar rechts, en vervolgens opnieuw naar links. Denk eraan dat andere weggebruikers u mogelijk niet zien of uw snelheid verkeerd inschatten. Hou rekening met fouten die anderen kunnen maken. Springt het verkeerslicht voor u op groen, ga dan voor u vertrekt altijd na of iedereen die groen had en nu rood heeft, wel echt is gestopt of dat van plan is.

9. Opletten voor afslaande automobilisten

Een automobilist die naar links wil afslaan, heeft u als motorrijder wegens uw smalle silhouet misschien niet gezien en riskeert u de pas af te snijden. Of wie weet zat u verborgen achter uw voorligger. De ongevallenstatistieken tonen aan dat dit manoeuvre vaak tot ongevallen leidt. Goed uitkijken en uw snelheid aanpassen blijft de boodschap.

10. Wees voorzichtig met inhalen

Inhalen gebeurt altijd links. Enkel stilstaande voertuigen mag u langs rechts voorbij rijden, al is dat voor uw veiligheid niet aan te raden. Zodra de voertuigen in beweging zijn, gaat het niet meer om voorbijrijden maar om inhalen. Dan heeft u de keuze: ofwel invoegen in de file, ofwel inhalen, maar dat mag dus alleen langs links. Hou er altijd rekening mee dat andere weggebruikers u mogelijk niet zien door hun dode hoek.

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onder de naam "kijken, kijken" lanceert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde ook een nieuwe campagne. Mét een verwijzing naar de bewuste uitspraak uit "Temptation island". 

Meest gelezen