Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Trouwen op zondag? Na vandaag is dat niet meer mogelijk, tenzij uw gemeente een uitzondering maakt

Na vandaag is het volgens het burgerlijk wetboek niet meer mogelijk om op zon- en feestdagen te trouwen. Gemeenteraden kunnen wel een uitzondering toestaan. Heel veel zal er in de praktijk niet veranderen, omdat weinig mensen ervoor kozen om op zon- of feestdagen te huwen. 

"Het is vrij logisch dat nu in het wetboek vastgelegd is dat trouwen op zon- en feestdagen niet meer mogelijk is", zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) tegen VRT NWS. "Er was niet veel vraag bij stellen om op zon- of feestdagen te trouwen. Daarnaast zijn er op zondagen geen ambtenaren op gemeentehuizen aanwezig."

Dit respecteert wel de lokale keuze

Nathalie Debast, VVSG

In de praktijk zal er volgens Debast van VVSG dan ook vrij weinig veranderen. "Maar als Vlaamse gemeenten het er toch niet mee eens zijn dat op zon- of feestdagen niet meer gehuwd kan worden, kan een uitzondering worden gemaakt." Dat betekent dat een gemeenteraad dan in één keer globaal moet beslissen dat het in hun gemeente mogelijk blijft om het hele jaar door te trouwen. "En dat is goed, dit respecteert namelijk de lokale keuze."

Lees verder onder de foto.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Geen aardverschuiving, wel vervelend

Goed. De aanpassing in het burgerlijk wetboek zal dus niet een aardverschuiving in het trouwlandschap veroorzaken. Dat betekent niet dat iedereen het met de nieuwe regel, ondanks de mogelijkheden bij gemeenten om het aan te passen, eens is.

"Ik vind het wel een heel vervelende aanpassing", zegt Jeroen Vandromme tegen VRT NWS. Hij is schepen burgerlijke stand van Houthulst, in West-Vlaanderen. In Houthulst was tot nu toe trouwen op zondag gewoon toegestaan. "Er zijn daarnaast ook veel andere gemeenten die trouwen op zondag toelaten, maar dat kan na vandaag niet meer. Hoewel gemeenten dat wel in hun eigen raad kunnen aanpassen, blijft het gek."

Er zijn altijd mensen die het leuk vinden om exact vijf of tien jaar nadat ze elkaar ontmoet hebben, te trouwen. 

Jeroen Vandromme, schepen Burgerlijke Stand van gemeente Houthulst

Vandromme zegt dat het klopt dat op zondag al niet veel werd gehuwd. Hij kan het weten, want hij heeft al tientallen koppels getrouwd. "Maar je zag wel dat als een speciale dag op een zondag of feestdag viel, mensen toch op deze dag wilden trouwen. Denk dan aan 7-07-2007 of 12-12-2012. Ook zijn er altijd mensen die het leuk vinden om exact vijf of tien jaar nadat ze elkaar ontmoet hebben, te trouwen. Dat zal altijd zo blijven."

Binnen het Joods huwelijk vindt, volgens traditie, een trouwdag geregeld op een zondag plaats. "Mensen zullen dus nog altijd een aanvraag doen om op zondag te trouwen", is de verwachting van Vandromme. 

Aantasting van de romantiek

Er is ook een aantal andere veranderingen dat ook wordt doorgevoerd, waaronder de regel dat burgemeesters niet meer hun eigen kinderen mogen trouwen. "Voorheen was dat wel zo, dat mag na vandaag niet meer."

Ook krijgen getuigen een kleinere rol bij het trouwen. "Ik was getuige van mijn beste vriend, maar die goedkeuring is na vandaag niet meer nodig", zegt Vandromme. "Getuigen hoeven geen handtekening meer te zetten. En als ze dat wel doen, heeft dat op papier geen enkele waarde meer. De symbolieke waarde van getuigen gaat hierdoor verloren. Dat tast de romantiek van het trouwen naar mijn idee erg aan."

Meest gelezen