Videospeler inladen...

Actievoerders kamperen en betogen voor klimaatwet: "Politiek heeft het nog altijd niet begrepen"

Tientallen actievoerders hebben voor de tweede nacht op rij gekampeerd aan het Troonplein in Brussel. Zo'n 500 mensen hebben nadien betoogd in het centrum van de hoofdstad, een pak minder dan bij eerdere klimaatmarsen. Ze vragen politici voor een klimaatwet te stemmen. 

Voor de tweede nacht op rij hebben actievoerders van Occupy for Climate aan het Troonplein in Brussel gekampeerd. Zowat honderd tentjes stonden opgesteld aan de achterkant van het Koninklijk Paleis. 

Vervolgens trokken vandaag zo'n 500 mensen door de Brusselse straten. Ze willen dat politici deze week nog in het parlement een grondwetswijziging goedkeuren die een klimaatwet mogelijk moet maken. Die klimaatwet zou onder andere vastleggen dat België tegen 2050 95 procent minder CO2 moet uitstoten.

Lees verder onder de foto.

De betoging kwam er in de plaats van de mars die de zogenoemde "klimaatspijbelaars" elke donderdag organiseren. Er waren vandaag een pak minder betogers "omdat het laat is meegedeeld dat we vandaag zouden betogen", zei een van de deelnemers. Er liepen ook enkele "grootouders voor het klimaat" mee. 

Grondwet wijzigen

Tegelijk keurde een meerderheid in een commissie in het parlement al een eerste keer goed dat de grondwet (meer specifiek artikel 7 bis) kan worden gewijzigd. Pas als die wijziging wordt doorgevoerd, kan over een klimaatwet worden gestemd die door Groen en Ecolo, de socialisten en de Franstalige partijen werd ingediend. 

Donderdag moet het héle parlement zich nog uitspreken over de zaak, en voorlopig lijkt het er niet op dat daar de nodige meerderheden worden gevonden, want onder andere Open VLD, CD&V, N-VA en Vlaams Belang geven aan dat ze tegen zullen stemmen. 

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Zoals het er nu voorstaat, lijkt het dus onwaarschijnlijk dat de klimaatwet er komt. Joeri Thijs van Greenpeace vindt dat "onbegrijpelijk": "Het gebeurt niet vaak dat maandenlang tienduizenden mensen de straat op komen voor één thema: de klimaatopwarming. Het is onbegrijpelijk dat de politiek dit nog altijd niet begrepen heeft." 

Vanmorgen sloten zich ook enkele gele hesjes aan bij het protest.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen