1969 AP

VS wil binnen de 5 jaar een vrouw op de maan zetten

De VS neemt zich voor om binnen de 5 jaar opnieuw astronauten op de maan te zetten, onder wie een vrouw. Dat heeft vicepresident Mike Pence gezegd tijdens een toespraak in de staat Alabama. Nog nooit heeft een vrouw voet op de maan gezet.

"Op order van de president is de officiële politiek van deze regering en van de Verenigde Staten van Amerika binnen vijf jaar weer Amerikaanse astronauten naar de maan te laten gaan", zei Pence vandaag in Huntsville in de Amerikaanse staat Alabama. "De eerste vrouw en de volgende man op de maan zullen Amerikaanse astronauten zijn, gelanceerd door Amerikaanse raketten vanop Amerikaans grondgebied."

De eerste mens op de maan was Neil Armstrong. Hij zette voet aan de grond op 21 juli 1969. In de jaren die volgden, zette de VS alles samen 12 mensen op de maan. Dit gebeurde in het kader van het Apolloprogramma en het waren allemaal mannen. Sinds eind 1972 heeft geen enkel land nog mensen op de maan gezet.

Aanvankelijk was het de bedoeling tegen 2028 weer naar de maan te gaan, maar de Amerikaanse president Donald Trump raakte gefrustreerd door vertragingen. Ook het feit dat de ruimtevaartorganisatie NASA haar budget overschreed om haar nieuwe superdraagraket SLS te bouwen, was hem een doorn in het oog. 

Pence beschimpte tijdens zijn toespraak NASA als een "inerte bureaucratie" en riep op tot een "nieuwe ingesteldheid van geest". Hij dreigde ermee toekomstige missies aan private draagraketten toe te vertrouwen indien NASA niet op tijd klaar is. "Indien private raketten de enige mogelijkheid zijn om binnen vijf jaar weer Amerikanen naar de maan te brengen, dan zullen het private raketten zijn."

Meest gelezen