Plein voor Eddy Merckx in Brussel ingehuldigd: waarom hij wel, maar Nina Derwael niet?

Wielerlegende Eddy Merckx krijgt vandaag in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe een eigen plein. Onlangs leek turnkampioene Nina Derwael ook een straat of plein te krijgen, maar achteraf werd die belofte ingetrokken. Levende personen kunnen geen straat of plein krijgen, maar waarom krijgt Eddy Merckx er dan wel eentje?

"Als er iemand een eigen plein verdient, is het wel Eddy Merckx", zegt Arnaud Despiegelaere van gemeente Sint-Pieters-Woluwe tegen VRT NWS. "Hij is verbonden aan onze gemeente: er is hier een school naar hem vernoemd, de gele trui die hij verdiende met de Tour is hier door hem gedragen, hij is hier getrouwd en zijn familie speelt hier bij de lokale hockeyclub."

Als er iemand een eigen plein verdient, is het wel Eddy Merckx

Arnaud Despiegelaere, gemeente Sint-Pieters-Woluwe

In 1961 begon Merckx zijn wielercarrière. In 1968 won hij de "Giro d'Italia", de Ronde van Italië. In zijn latere leven zou hij de wedstrijd nog eens vier keer winnen. Zeg je Merckx, dan zeg je vooral 1969: in dat jaar won hij de Tour de France. Hij werd in eigen land onthaald als een ware held. En het was zeker geen uitzondering voor hem om de Tour te winnen, hij zou daarna nog vier andere Tourzeges op zijn naam schrijven. 

Lees verder onder de foto.

In 2012 verscheen een biografie over Merckx, genaamd "Eddy Merckx, The Cannibal". Ook is hij een graag geziene gast bij openingen van sportwedstrijden- en jubilea. Ook treedt hij nog geregeld op als commentator bij grote wielerwedstrijden. Het werd volgens Despiegelaere hoog tijd om de wielerlegende in het zonnetje te zetten en een plein naar hem te vernoemen. 

Wat is dan het probleem?

Gemeenten moeten zich houden aan bepaalde regels bij het uitkiezen van straatnamen. Zo staat er in de wetgeving onder meer dat "de nieuwe straatnamen moeten passen bij de omliggende, reeds bestaande namen." Ook als het om meerdere straten gaat, is "het aangewezen om uit eenzelfde verzameling te putten", zoals te kiezen voor de namen uit de categorie Vlaamse schilders of bepaalde bloemsoorten. 

Nu komen we op het punt wat betreft straatnamen en levende personen. "Er kunnen geen straten vernoemd worden naar nog levende personen", zo staat in de wetgeving vermeld. "De enige uitzondering op de regel zijn de leden van de koninklijke familie."

Nina Derwael niet, Merckx wel

Dat nog levende personen geen straatnaam krijgen, was ook de reden dat wereldkampioene turnen Nina Derwael geen eigen plein of straat kreeg. Dit jaar hadden de burgemeester en schepen van sport van Sint-Truiden aangekondigd dat Derwael een eigen straat of plein zou krijgen. Een straatnaambordje was zelfs al in de maak, maar moest toch teruggetrokken worden wegens de wetgeving omtrent straatnamen.

Waarom krijgt Merckx dan wel een eigen plein? Dat komt omdat de officiële straatnaam in de gemeente Sint-Pieters-Woluwe dan ook niet op papier verandert. Enkel en alleen de naam van Merckx komt onder het oude straatbordje te hangen. Zo wordt de regel een beetje omzeild en is er toch nog hoop voor Derwael voor een alternatief. 

Bekijk de inhuldiging van het plein in "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen