Door olmenziekte aangetaste bomen langs de Leie worden weggehaald

De Vlaamse Waterweg gaat 105 olmen verwijderen. De bomen staan langs de Leie, tussen Deinze en Ooigem. De olmen hebben last van de olmenziekte, waardoor ze afsterven en een gevaar kunnen vormen voor de veiligheid.

Vanaf vandaag zal de Vlaamse Waterweg zieke olmen langs de Leie, tussen Deinze en Ooigem bij Wielsbeke verwijderen. Deze olmen hebben last van de olmenziekte. Kevers verspreiden een schimmel onder de bomen. Hierdoor verstoppen de houtvaten en sterven ze af.  "We verwijderen de bomen om te voorkomen dat ze gezonde bomen besmetten", zegt Hélène Vermeulen van de Vlaamse Waterweg. "Bovendien halen we ze ook weg voor de veiligheid van de mensen die het jaagpad gebruiken. Er zou wel eens een tak van de bomen kunnen vallen."

Nieuwe bomen

De olmen die verwijderd worden, zijn gemarkeerd met een rood teken. In totaal gaan 105 olmen van de 1.600 voor de bijl. Dit zal vier weken duren. In de plaats komen behalve olmen die tegen de olmenziekte bestand zijn, ook nog eiken, lindes, elsen en populieren.

kasto80

Meest gelezen