Planckendael ruilt nog snel bonobo's vóór de brexit

De mogelijke brexit heeft ook gevolgen voor de dieren in Planckendael. Het wordt misschien onmogelijk om nog dieren uit te wisselen met het Verenigd Koninkrijk. Dierenpark Planckendael ruilt daarom nog snel een familie bonobo's voor een kweekprogramma.

Landen wisselen regelmatig dieren uit om te kweken. Als de brexit er komt, kan dit voor moeilijkheden zorgen. "We weten niet wat de gevolgen van de brexit zullen zijn voor het uitwisselen van wilde dieren tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk", vertelt Sander Hofman van Planckendael. 

"Het kan zijn dat de regels vergelijkbaar blijven, maar het kan ook veel moeilijker worden. Wij zijn bang dat het veel langer gaat duren om ze te vervoeren, wat vervelend is voor de dieren. Ook kan er bijvoorbeeld meer papierwerk komen. Als er geen verdrag is, kan het zijn dat het transport van dieren stilvalt. Om dat voor te zijn, hebben we een familie bonobo's nu snel geruild."

Okapi's

In Planckendael wordt op dit moment trouwens hard gewerkt aan een nieuw verblijf voor de bonobo's. Meerdere kweekprogramma's kunnen door de brexit in de problemen komen. Ook de bergzebra's wil ZOO Antwerpen voor 12 april in het Verenigd Koninkrijk hebben. De okapi's krijgen het ook moeilijk omdat er maar tien okapi's in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Als er geen uitwisselingen meer mogelijk zijn met de Europese Unie, zouden er problemen kunnen optreden met de voortplanting van de okapi's. 

Meest gelezen