Al 5,8 miljoen Britten tekenden petitie om in de EU te blijven, regering zegt "no"

Al 5,8 miljoen Britten hebben een petitie op een officiële overheidswebsite getekend om de brexit terug te draaien en in de Europese Unie te blijven. Al die ondertekenaars hebben nu een negatief antwoord gekregen van de regering: "We respecteren het resultaat van het referendum uit 2016."

De petitie "Revoke Article 50 and remain in the EU" (Trek Artikel 50 weer in en blijf in de Europese Unie) werd ingediend op de officiële overheidswebsite petition.parliament.uk. Op die website van het Britse parlement kunnen burgers gelijk welke petitie lanceren. Als een petitie meer dan 100.000 handtekeningen haalt, kan het parlement overwegen om er een debat over te organiseren.

In amper een paar dagen tijd groeide het aantal ondertekenaars heel snel aan. Eind vorige week lag de website zelfs een tijdje stil omdat te veel mensen tegelijk de petitie wilden ondertekenen. Intussen hebben al meer dan 5,8 miljoen Britten er hun naam onder gezet.

Maar de Britse regering is allerminst van plan om de wens van de ondertekenaars te vervullen. Gisteren kregen ze allemaal een officieel én negatief antwoord van de regering: "De regering zal Artikel 50 niet intrekken", staat er te lezen. "We zullen het resultaat van het referendum uit 2016 respecteren en met het parlement samenwerken om tot een akkoord te komen dat verzekert dat we de Europese Unie verlaten."

Volgens de regering zou Artikel 50 intrekken "het vertrouwen van miljoenen kiezers in de regering schaden". "En het zou de democratie ondermijnen." Maar er komt wel een debat in het parlement over de petitie, met name op 1 april.

Tijdens het referendum stemden 17,4 miljoen Britten voor de brexit. 16 miljoen kiezers wilden in de Unie blijven. Vorige week had het Conservatieve parlementslid en fractieleider Andrea Leadsom de petitie al min of meer naast zich neergelegd, verwijzend naar het aantal leave-stemmers tijdens het referendum in 2016: "Als de petitie 17,4 miljoen handtekeningen telt, dan is dat een signaal om actie te ondernemen."

Overigens rijst de vraag hoe serieus deze petitie genomen moet worden, als je weet dat gelijk wie de petitie kan ondertekenen. Ook wie niet in het Verenigd Koninkrijk woont en geen Brit is. We deden zelf de test en ook onze handtekening werd bij de 5,8 miljoen andere gevoegd. Het is niet duidelijk of die "valse" handtekeningen er achteraf nog worden uitgefilterd.

Meest gelezen