Ramy Shehata
AFP or licensors

Dertienjarige "held" die aanslag op schoolbus verijdelde, krijgt Italiaans burgerschap

In Italië krijgt de dertienjarige jongen die vorige week een terreuraanval hielp voorkomen op een schoolbus het burgerschap aangeboden als beloning. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini gezegd. De jongen, Ramy Shehata, is een migrant van de tweede generatie uit Egypte. Ook voor zijn schoolkameraad Adam el Hamami, een jongen uit een Marokkaanse migrantenfamilie werd een dossier voor een aanvraag geopend.

"Het is alsof hij mijn zoon is, hij heeft bewezen dat hij de waarden van dit land begrijpt", zei Salvini in een tv-gesprek over Shehata. Tijdens het interview verkondigde de leider van de anti-immigratiepartij Lega dat Shehata het Italiaanse burgerschap verdient. 

Het is alsof hij mijn zoon is, hij heeft bewezen dat hij de waarden van dit land begrijpt

Matteo Salvini

Op woensdag 20 maart zat Ramy Shehata op een schoolbus vlak bij de stad Milaan. De chauffeur van de schoolbus dreigde plots om de bus met 51 kinderen op te blazen. De man, een Italiaan van Senegalese origine, wou dat doen om de vele dode migranten in de Middellandse Zee te wreken.

De dertienjarige Shehata kon de politie verwittigen samen met zijn schoolkameraad Adam el Hamami. De politie slaagde erin om alle kinderen te evacueren. De chauffeur kon de bus nog in brand steken, maar er vielen gelukkig geen doden.

 Ramy Shehata (L)
AFP or licensors

"Italiaanse kindhelden"

Ondertussen zijn de twee jongens al in verschillende televisieshows verschenen en worden ze opgevoerd als nationale helden. Al zijn ze geen van beiden Italiaan. De jongens werden ook uitgenodigd op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar ze Salvini mochten ontmoeten. Ook drie andere klasgenoten en de carabinieri-agenten die hen gered hebben, kregen een uitnodiging.

Geen Italiaans burger

Salvini zei begin deze week nog dat er een probleem was met Shehata's burgerschap omdat iemand in zijn familie een strafblad zou hebben. De woordvoerder van het ministerie weigerde te reageren op berichten dat de vader van Shehata in het verleden beschuldigd is van inbraak, het schenden van de immigratiewetgeving en het zich voordoen als openbaar ambtenaar. 

Zowel Shehata als el Hamami zijn in Italië geboren, maar ze zijn allebei geen Italiaan. De commotie rond de twee kindhelden doet de discussie opnieuw oplaaien over het "ius soli", het recht om staatsburger te worden in het land waar je geboren wordt. De partij van Salvini is absoluut tegen dit recht. Salvini heeft dan ook lang geaarzeld om Shehata het burgerschap toe te kennen. Toch heeft hij toegezegd omdat de jongen een "uitzonderlijke betrokkenheid heeft getoond voor Italië". De familie krijgt geen burgerschap.

De woordvoerder weigerde verder te zeggen of de andere jongen, Adam el Hamami, ook kans maakt op een Italiaans paspoort. Maar volgens de Italiaanse pers is er voor deze held ook een dossier geopend.  

Adam el Hamami (L),  Ramy Shehata  en  de president van Italiaanse voetbalbond Gabriele Gravina

Meest gelezen